Najveći nemački proizvođač biogoriva tvrdi da bi smanjenje potrošnje mesa bilo mnogo bolji način da se oslobodi poljoprivredni prostor za proizvodnju hrane, umesto da se ukidaju biogoriva na bazi useva.
„Moramo da jedemo manje mesa", rekao je za Taz Klaus Sauter, izvršni direktor Verbio, najvećeg nemačkog proizvođača biogoriva.
„Onda bismo, čak i u kriznim situacijama, imali dovoljno žita i dovoljno oranica za ishranu i za proizvodnju bioenergije", rekao je on.
„Za proizvodnju jednog kilograma goveđeg mesa potrebno je do deset kilograma žitarica kao hrana", rekao je Sauter.
"Proizvodnja mesa je uništavanje energije", dodao je on.
Od više od 50% žitarica koje se koriste za stočnu hranu, samo 10% se koristi za energiju kao što su biogoriva, pojasnio je Sauter.
Biogoriva na bazi useva, kao što su bioetanol i biodizel, trebalo bi da budu ukinuta u Nemačkoj do 2030. godine, prema planu koji su izradili ministri zelenih, ministarka životne sredine, Štefi Lemke i ministar poljoprivrede, Džem Ozdemir.
Umesto toga, poljoprivredna proizvodnja bi trebalo da se „koncentriše na hranu", rekao je Lemke u januaru.
Dok se ekolozi slažu da se potrošnja mesa mora smanjiti, oni veruju da je potreban dodatni prostor za renaturaciju šuma i tresetišta kako bi se povećala količina prirodno uskladištenog ugljenika i pomoglo u ublažavanju klimatskih promena.
„Ako moramo da uzgajamo manje žitarica za proizvodnju mesa, pustićemo šume da ponovo rastu na praznom zemljištu umesto da tamo sadimo useve za agrogorivo", rekao je za Taz Martin Hofšteter, poljoprivredni inženjer u Greenpeace-u.
Nemački potrošači su u 2022. kupovali manje mesa. Jeli su četiri kilograma manje mesa po osobi nego 2021.godine i osam kilograma manje nego 2017, navodi Federalni informacioni centar za poljoprivredu (BZL).
(EURACTIV.rs)