Poljoprivreda

"ŠTO JE MNOGO, MNOGO JE": Protest poljoprivrednika i u Belgiji, zahtevi slični kao i u ostalim zemljama Evrope

Autor Milena Antonijević

Nemačkim, poljskim, rumunskim i francuskim poljoprivrednicima protestima su se pridružili i belgijski farmeri u petak i tokom vikenda, sa zahtevima sličnim zahtevima njihovih evropskih kolega

Izvor: Youtube/printscreen/AFP News Agency

Valonski farmeri protestovali su prošlog vikenda u sklopu kampanje Trop is te veel (Što je mnogo, mnogo je), koju vodi Valonska federacija poljoprivrede (FVA), kako bi ukazali na tešku situaciju u kojoj se trenutno nalaze poljoprivrednici u Belgiji.

Francuski slogan „On marche sur la tete" („Hodamo na našim glavama") preuzeli su i Belgijanci, koji su takođe prevrtali putokaze pojedinih gradova na ulazima u njih.

Protesti, koji su uključivali blokade puteva, do sada su se odvijali mirno.

„Ljudi ne moraju da plaćaju za ovu situaciju, nastojimo da budemo konstruktivni kako bi se stvari promenile", rekao je glavni sindikat poljoprivrednika u regionu Valonije, dodajući da je glavni cilj da građani i političari budu svesni situacije.

Očekuje se da će se flamanski farmeri pridružiti narednih dana, dok bi Valonci trebalo da nastave akcije tokom ove nedelje.

Prema najavama, demonstranti će u četvrtak krenuti ka Briselu, gde će, kako su objavili mediji, biti održan vanredni samit Evropskog saveta.

Gnev koji su izrazili belgijski farmeri odjek je besa farmera u Rumuniji, Poljskoj, Nemačkoj, Holandiji i Francuskoj uoči ključnih evropskih izbora u junu, na kojima se očekuje da će krajnja desnica ostvariti uspeh.

Zahtevi

U Belgiji, kao i drugde u Evropi, farmeri traže pristojan prihod jer se suočavaju sa rastućim troškovima proizvodnje i padom cena proizvoda. Ovakva situacija nije ekonomski isplativa i ne podstiče mlade da se bave poljoprivredom.

Oni žele zakone koji će omogućiti da sektor bude „zaista održiv ekonomski, ekološki i socijalno", navodi FVA u saopštenju za javnost.

Poljoprivrednici takođe osuđuju administrativni teret i složenost evropskih politika zaštite životne sredine.

FVA kaže da je „hitno postići stvarno administrativno pojednostavljenje" i poziva na „dubinski" pregled Zajedničke poljoprivredne politike (CAP), kao i na „ekonomsku, ekološku i socijalnu procenu uticaja Evropske komisije svih zakona i ograničenja koje je nametnuo sektoru poslednjih godina".

Poljoprivrednici kažu da budžet ZPP-a treba da nadoknadi sva ograničenja i da ga treba povećati i indeksirati prema inflaciji.

Istovremeno, farmeri su kritični prema sporazumima kao što je sporazum EU-Merkosur, osuđujući da EU uvozi proizvode koji ne ispunjavaju iste standarde koje su oni dužni da poštuju prema zakonodavstvu EU. Oni pozivaju na zabranu takvog uvoza.

Pristup zemljištu i prenos farmi je još jedno ključno pitanje koje se pokreće.

U saopštenju za medije, FVA naglašava „važnost rada na generacijskoj obnovi u poljoprivredi", što je problem ne samo u Belgiji, već i u drugim državama članicama kao što je Francuska.

Politički odgovor

FVA je u nedelju pozdravila „prve korake napred" nakon najave valonskog ministra poljoprivrede Vilija Borsusa (MR, Renev) da će biti uspostavljena radna grupa koja povezuje federalne, regionalne i nivoe EU kako bi se pozabavila problemom administrativnog preopterećenja.

Ministar je prošlog petka rekao da je strateški dijalog predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen o budućnosti poljoprivrede, koji je pokrenut 25. januara, „prilika" koja se mora „iskoristiti" za rešavanje problema farmera.

Poljoprivrednici su takođe otputovali u Brisel, gde su se sastali sa saveznim ministrom poljoprivrede Dejvidom Klarinvalom (MR). FJA, FVA, gde su bili prisutni i Flamanski Algemeen Boerensindicat (ABS) i Ujedinjena federacija odgajivača i poljoprivrednih grupa (FUGEA).

Prema ministru, zabrinutosti poljoprivrednika „treba rešiti na regionalnom, federalnom i evropskom nivou", navodeći „administrativna opterećenja nove ZPP, budžet koji nije dovoljan da obezbedi pristojan prihod, prekomerna ekološka ograničenja u okviru Zelenog dogovora i odsustvo klauzula o ogledalu u međunarodnim sporazumima o slobodnoj trgovini".

On je takođe insistirao da poljoprivredu treba posmatrati kao „osnovnu stratešku aktivnost, a ne kao varijablu prilagođavanja za druge politike, posebno ekološke i budžetske".

(M.A./EURACTIV.rs)