Poljoprivreda

NEMAČKI POLJOPRIVREDNICI BLOKIRALI FOLKSVAGEN: Stala proizvodnja zbog protesta, onemogućen prilaz fabrici

Putevi do fabrike blokirani su zbog čega nije moguće da zaposleni dolaze na posao. Pogođena je proizvodnja modela motora sa unutrašnjim sagorevanjem

Izvor: Printscreen/Youtube/WELT

Farmeri u Emdenu (Donja Saksonija) zaustavili su proizvodnju u Folksvagenu, a svi ulazi u fabrike su blokirani zbog protesta, prenosi Bild.

"Proizvodnja je za danas završena", rekla je portparolka VW-a i dodala da zaposleni ne dolaze na posao.

Putevi do nemačke fabrike blokirani su zbog čega nije moguće da zaposleni dolaze na posao. Pogođena je proizvodnja modela motora sa unutrašnjim sagorevanjem, prenosi Bild.

Inače, planirano je bilo da proizvodnja električnih automobila ponovo krene sledeće nedelje, nakon božićnih praznika. Za sada se ne zna tačno na koliko će zaposlenih uticati današnja blokada, ali bi proizvodnja, navodno, trebalo da se nastavi u utorak.

Teško povređen učesnik protesta

Kako prenosi Bild, tokom blokade je došlo i do prvog ozbiljnog incidenta, kada je u Tulsfeldu jedan od vozača automobilom "zaobišao protestante i krenuo preko trotoara", prilokom čega je udario učesnika protesta. Tom prilikom naneo mu je teške telesne povrede, zbog čega je helikopterom prebačen u bolnicu.

Vozač je nakon nesreće pobegao s lica mesta, ali je ubrzo uhvaćen, objavljeno je u saopštenju.

Oglasila se Vlada Nemačke

Nemačka vlada ne razmatra izmene svojih planova za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija, uprkos protestu poljoprivrednika, izjavio je danas portparol vlade.

"U vladi ne razmišljaju o bilo kakvoj promeni planova", rekao je portparol na konferenciji za medije i dodao da je vlada ta koja "na kraju mora da donese odluku i da sprovodi promene, koje ne mogu uvek da se dopadnu svima".

Podsećamo, cela Nemačka je od sinoc paralisana, usled protesta farmera koji su došli traktorima u Berlin i Minhen, nezadovoljni novim merama vlade.

Prema navodima policije, blokade poljoprivrednika dovele su do opasnih situacija i na drugim mestima. Na saveznom autoputu kod Zunsvajera u Baden-Virtembergu dogodila se nezgoda usled zaostalog saobraćaja, u kojoj je lakše povređen jedan vozač.

Zbog čega su se poljoprivrednici pobunili?

Poljoprivrednici protestuju jer Vlada Nemačke planira da ukine subvencije za goriva. Ukidanje potpora u sektoru poljoprivrede je još sredinom decembra izazvalo reakcije i izvelo poljoprivrednike na ulice, a sinoć je na hiljade njih na traktorima stiglo u centar Berlina, najavljujući veliki protest širom zemlje.

Mediji uveliko pišu da danas maltene neće biti nijednog dela Nemačke koji će "funkcionisati normalno", usled velikih blokada. Poljoprivrednicima su se, naime, pridružili i vinogradari, odnosno uzgajivači svinja.

(J.N./EURACTIV.rs)