Poljoprivreda

PROTEST POLJOPRIVREDNIKA PARALIŠE NEMAČKU: Nezadovoljni merama štednje traktori blokirali pojedine putne pravce

Protest je reakcija na planove Koalicije svetla (Ampel-Koalition) koji predviđaju ukidanje poreskih olakšica za poljoprivredni dizel i oslobođenje od poreza za poljoprivredne i šumske mašine

Izvor: Printscreen/Youtube/WELT

Protest poljoprivrednika parališe Nemačku, a nezadovoljni odlukom vlasti o merama štednje jutros su traktorima i drugim poljoprivrednim mašinama blokirali nekoliko putnih pravaca i prilaza.

Protest je reakcija na planove Koalicije svetla (Ampel-Koalition) koji predviđaju ukidanje poreskih olakšica za poljoprivredni dizel i oslobođenje od poreza za poljoprivredne i šumske mašine, prenosi nemački Bild.

Tomas Ejdner (41) iz Flesberga (okrug Lajpzig) izjavio je da se svake godine suočavaju s novim troškovima, dok svake godine opada prinos.

"To je pretnja egzistenciji i čini nas, nemačke poljoprivrednike, manje konkurentnim u odnosu na jeftine proizvode iz inostranstva," rekao je on za Bild.

Poljoprivrednici ističu da takva oporezivanja poljoprivrede ne postoje u drugim zemljama, što dovodi do nepravedne konkurencije na tržištu.  

Potpuna blokada puteva

Protesti su uzrokovali značajne saobraćajne smetnje na auto-putevima. Poljoprivrednici su najavili da će okončati protest u 9 ujutru, osloboditi prilaze i vratiti se svojim farmama i poslovima.

Ova akcija zatvaranja prilaza sprovedena je u sklopu većeg protesta koji su poljoprivrednici već izneli na ulice Berlina, izražavajući nezadovoljstvo merama vlade. 

Udruženje nemačkih poljoprivrednika u ponedeljak (18.12) održalo je velike demonstracije ispred Brandenburške kapije pod motom "Što je mnogo – mnogo je! Sad je dosta!".

Oni su se tada bunili protiv planiranog ukidanja subvencija na dizel za poljoprivrednike, zatim protiv ukidanja olakšica na porez za vozila u poljoprivredi, a time uopšte zbog poskupljenja goriva, piše tagesšau.

Vlada je saopštila da je ove planove donela u nameri da smanji subvencije onoga što je štetno za klimu. To je deo konsolidacije budžeta nakon presude nemačkog Saveznog ustavnog suda.

(J.N./EURACTIV.rs)