Poljoprivreda

3 ZEMLJE SE NE SLAŽU SA ODLUKOM EVROPSKE KOMISIJE: Poljska, Mađarska i Slovačka uvode svoje zabrane za ukrajinsko žito

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Poljska, Mađarska i Slovačka uvele zabranu uvoza ukrajinskih žitarica.

Izvor: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Poljska, Slovačka i Mađarska objavile su restrikcije na uvoz ukrajinskih žitarica, nakon što je Evropska komisija odlučila da ne produži zabranu uvoza u pet zemalja EU koje se graniče sa tom zemljom.

Ukrajiina je pre početka ruske invazije bila jedan od najvećih izvoznika žitarica, pre nego što je rat ugrozio mogućnost izvoza na globalno tržište. Ukrajinski poljoprivrednici oslanjaju se na izvoz kroz susedne zemlje, jer ne mogu da se oslone na uobičajene rute kroz luke Crnog mora.

Ali je velika količina ukrajinskih žitarica u susednim zemljama oborila cene i ugrozila poslovanje lokalnih poljoprivrednika. Evropska unija je u maju uvela zabranu kako bi preduhitrila zemlje da individualno određuju mere. Kroz tu zabranu, Ukrajina je mogla da izvozi kroz te zemlje jedino pod uslovom da se krajnji kupci nalaze van njih. U petak je ta zabrana ukinuta, u osetljivom trenutku kada se poljoprivrednici pripremaju za žetvu i prodaju.

Izvor: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Komesar za trgovinu EU Valdis Dombrovskis rekao je da bi zemlje trebalo da se uzdrže od jednostranih mera, ali su Poljska, Slovačka i Mađarska odmah odgovorile uvođenjem sopstvenih restrikcija. Dozvoljavaće i dalje prolaz ukrajinskih žitarica kroz svoju teritoriju, i navode da je zabrana u interesu očuvanja njihove ekonomije.

"Zabrana pokriva četiri vrste žitarica, i na moj i zahtev farmera, proširena je i na proizvode od njih - kukuruza, pšenice i uljane repice, kako ti proizvodi ne bi uticali na poljsko tržište", rekao je ministar poljoprivrede Poljske, Robert Telus.

"Produžićemo ovu zabranu uprkos neslaganju Evropske komisije, jer je to u interesu poljskog poljoprivrednika", rekao je premijer Mateuš Moravicki.

Mađarska je uvela zabranu uvoza za 24 proizvoda, među kojima su žitarice, povrće, mesne prerađevine i med. Slovačka je zabranila uvoz žitarica. Nijedna od zemalja nije uvela mere koje bi uticale na sam tranzit ukrajinske robe ka daljim tržištima.

(EURACTIV.rs)