Poljoprivreda

NAVODNJAVANJE JE SKUPO, ALI NAJISPLATIVIIJE ZA POLJOPRIVREDNIKE: Kako će zaštititi useve i obezbediti budućnost?

Klimatske promene će i dalje predstavljati izazov za poljoprivrednike u SAD, prisiljavajući ih da razmatraju nove strategije kako bi zaštitili svoje useve i obezbedili budućnost svojih farmi.

Izvor: EPA-EFE/Bo Amrstrup DENMARK OUT


Ono što letos nisu uništili skakavci, koji su napali preko 35 ari pašnjaka na farmi, dovršile su paklene vrućine i suša, priča Đilda Džekson sa ranča u Teksasu i to nije slučaj samo sa tim imanjem. 

Navodnjavanje bi moglo spasiti seno koje gaje ovi farmeri, ali oni su odbacili tu ideju pre otprilike 10 godina zbog visokih troškova - bilo je potrebno i do 75.000 dolara za novu bušotinu i svu opremu. Ali sada, usled produžene suše i još jednog toplotnog talasa u SAD, kaže da "razmišlja ponovo o tome.

Tim putem će morati i drugi farmeri i rančeri u SAD, zbog istraživanja koja pokazuju da se očekuju porasti temperature i ekstremnih vremenskih pojava koje se povezuju sa klimatskim promenama. Neke oblasti u SAD već se suočavaju sa iscrpljivanjem podzemnih voda, kao što su Kalifornija, Arizona, Nebraska i drugi delovi centralnih ravnica.

U većem delu srednjeg zapada, uključujući savezne države bogate kukuruzom i sojom poput Ajove, Ilinoja, Indijane i Dakote, farmeri bi mogli videti ozbiljnu korist od instaliranja sistema za navodnjavanje. To je skupa investicija, a da li će se isplatiti može zavisiti od sposobnosti ljudi da zaustave najgore efekte klimatskih promena.

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Postoji mnogo metoda, ali najčešći je sistem za rotirajuće navodnjavanje - dugi niz cevi montiranih na točkovima koje se vuku u krug oko izvora vode kako bi polivali polje. Oprema može lako koštati stotine hiljada dolara, uz dodatne troškove bušenja nove bušotine ako je potrebno, kao i troškove električne energije za izvlačenje vode.

Ali ako sistem povećava prinose i donosi povrat od 50 dolara po aru ili više, može se isplatiti za farmera, kaže Brejdi Bruer, docent za poljoprivrednu ekonomiju na Univerzitetu Purdu.

Dakle, dok se farmeri suočavaju s izazovima klimatskih promena i povećane potrebe za vodom, pitanje koje se postavlja je da li će investiranje u navodnjavanje biti isplativo i održivo u budućnosti.

Odluka o investiranju u navodnjavanje će zavisiti od mnogo faktora, uključujući ekonomske uslove, dostupnost vode, pristup finansiranju i sposobnost farmera da se prilagode promenljivim uslovima. Bez obzira na to, jedna stvar je sigurna: klimatske promene će i dalje predstavljati izazov za poljoprivrednike u SAD, prisiljavajući ih da razmatraju nove strategije kako bi zaštitili svoje useve i obezbedili budućnost svojih farmi.

Izvor: Mondo

Iako su naučnici sigurni u zagrevanje uzrokovano emisijom stakleničkih gasova, padavine su teže predvideti, posebno u srednjem zapadu, rekao je Dejv Gočis, viši naučnik Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja.

Klimatske promene izazivaju veći broj ekstremnih vremenskih pojava, što znači povećanu opasnost od brzih suša - kratkotrajnih perioda intenzivne suše i visokih temperatura - i više obilnih padavina i poplavnih događaja kako se količina padavina povećava sa više vlage u atmosferi.

Istraživači iz Severne Karoline, profesor Sankar Arumugam i doktorand Hemant Kumar pomogli su u kreiranju računarskog modeliranja s nadom da će pomoći farmerima i upravnicima vodnih resursa da koriste kombinaciju sezonskih prognoza i drugih podataka kako bi pronašli ravnotežu između prihoda od useva i upotrebe vode.

Na jugoistoku, gde su usredsredili svoj rad i gde ima dovoljno vodnih resursa, "to je više proaktivna strategija" za ljude koji već imaju opremu za navodnjavanje, rekao je Arumugam, "kako se ne bi preterano eksploatisali resurse koji su već na raspolaganju".

Navodnjavanje, kada se koristi odgovorno, može biti deo prilagođavanja klimatskim promenama. Farmerima je potrebna podrška, tvrde stručnjaci, pri donošenju odluka kako bi se prilagodili klimatskim promenama - na primer, obuku za uzgajanje manje zahtevnih useva po pitanju vode ili davanje povoljnih kredita za unapređenje efikasnosti navodnjavanja.

(EURACTIV.rs)