Poljoprivreda

NEGODOVANJA ZBOG NOVOG IRSKOG ZAKONA O ETIKETAMA NA PIĆIMA: Problem je u zloupotrebi alkohola

Autor Milena Antonijević

Italijanska vlada radi na blokiranju novog zakona Irske koji zahteva zdravstvene oznake na alkoholnim pićima kao što je vino. To je potez koji, prema partiji Forca Italia (EPP), razbija unutrašnje tržište i izaziva zabunu kod potrošača.

Izvor: YouTube/BetterBooksTV

U Irskoj, vino i žestoka pića koja se prodaju u zemlji moraju imati zdravstvene etikete od 22. maja 2026, što omogućava trogodišnji prelazni period da se tržište prilagodi.

Označavanje treba da naznači kalorije, alkohol po zapremini, kao i rizike konzumiranja alkohola koji su povezani sa trudnoćom, oboljenjem jetre i karcinomima, saopštilo je irsko Ministarstvo zdravlja.

„Radujem se da će i druge zemlje slediti naš primer“, rekao je irski ministar zdravlja Stiven Doneli, ističući da je Irska prva zemlja u svetu koja je uvela zdravstveno obeležavanje alkoholnih proizvoda.

Najava Irske je već dobila oštar odgovor vlade Italije.

„Ne slažemo se sa izborom Irske. To je potpuno pogrešno i izaziva neosnovanu uzbunu među potrošačima. Vino nije loše kao takvo, već zloupotreba alkohola“, rekao je za EURACTIV član Evropskog parlamenta Rafaele Nevi, sekretar odbora za poljoprivredu.

Nevi objašnjava da irski zakon predstavlja prekid na unutrašnjem tržištu EU, gde bi od 2026. godine mogla da važe drugačija pravila za alkoholne proizvode koji se prodaju u Irskoj u odnosu na druge zemlje EU.

„Pogrešno je kreirati nacionalne propise koji su ispred evropskih. Evropa kao celina mora da izgradi jedinstvena pravila za sve države članice. Nastavićemo da tražimo od nacionalne vlade da se njen glas čuje u Evropi“, dodao je on.

Novi irski zakon nije dobro prihvatilo 13 država EU, Svetska trgovinska organizacija (STO) i proizvođači alkohola, koji su govorili o „neopravdanoj i nesrazmernoj“ barijeri.

Italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida (Fratelli d'Italia/ECR) objavio je da on i ministar spoljnih poslova Antonio Tajani (Forca Italia/EPP) rade u sinergiji sa drugim evropskim zemljama kako bi se suprotstavili izboru Irske i odbranili tržište „koje poštuje proizvode iz svaki zemlje”.

„Smatramo da je postupak Irske neispravan jer je jedna stvar informisati i pozvati na moderaciju, što verujemo da je ispravno. Druga stvar je reći da je proizvod, koliko god da uzmete, loš za vas”, rekao je Lollobriđida.

Zabrinutost Italije je porasla kada Evropska komisija nije izdala nikakvu formalnu reakciju na zakon kada je bio u fazi predloga, nakon formalnog obaveštenja, što se, proceduralno gledano, računa kao davanje prećutne saglasnosti na plan.

Pitanje je već počelo da se širi u januaru ove godine kada je italijanski ministar poljoprivrede Lolobriđida rekao da će Rim stegnuti redove i povećati aktivnosti u Briselu kako bi “preokrenuo Dablin”. Najavljivao je sastanak sa irskim ministrom poljoprivrede I rekao da će mu na poklon odneti bocu vina, kako bi mu pokazao da nema nameru da naškodi njegovom zdravlju.

Italijani žive duže od Iraca

Italija, Francuska i Španija, koje čine 47 odsto ukupne količine flaša vina proizvedenih širom sveta, rade zajedno na stvaranju zajedničkog dokumenta koji se protivi irskom zakonodavstvu.

Pored toga, sa Bugarskom, Grčkom, Češkom Republikom, Mađarskom, Slovačkom i Portugalom, pripremaju „non-paper“ kojim se od Komisije traži da započne dijalog sa irskom vladom.

Lolobriđida je istakao i da je Italija, gde je vino deo mediteranske ishrane, druga najdugovečnija nacija na svetu, dok se Irska bori sa alkoholizmom.

„Možda bi trebalo više da rade na informisanju i pravilnoj upotrebi alkohola“, sugerisao je ministar.

Udruženja proizvođača vina, piva i jakih alkoholnih pića podnela su zvanične žalbe Evropskoj komisiji za pokretanje postupka za kršenje prava protiv Irske. O ovoj temi će se ponovo raspravljati 21. juna.

„Napad na italijansko vino kojem smo svedoci nema ništa naučno, a zvanični brojevi istraživačkih instituta to potvrđuju“, saopštilo je Italijansko društvo životne sredine (Sima), prenela je Ansa.

"Ono što je potrebno, jeste prava kampanja protiv zloupotrebe alkohola od strane mladih ljudi, imajući u vidu da vodeći uzrok smrti naših mladih između 14 i 24 godine nije rak, već saobraćajne nesreće povezane sa alkoholom", rekao je Predsednik Sima, Alesandro Miani.

(EURACTIV.rs)