Poljoprivreda

NA DESETINE VOĆARA UHAPŠENO U ŠPANIJI: Kopali ilegalne bunare za vreme suše

Autor Milena Antonijević

Španska policija uhapsila je 26 ljudi poslednjih meseci zbog navodne šeme korišćenja vode iz ilegalnih bunara za uzgoj suptropskog voća, dok se zemlja bori sa štetom izazvanom vrućinom i sušom.

Izvor: EPA-EFE/Daniel Perez

U saopštenju španske civilne garde navodi se da je četvorogodišnja istraga otkrila 250 ilegalnih bunara i ribnjaka u oblasti Akarkuia koju je pogodila suša, istočno od Malage, duž obale Sredozemnog mora.

Pored desetina uhapšenih, 44 osobe su pod istragom u navodnoj šemi, za koju se procenjuje da je prouzrokovala štetu od skoro 11 miliona dolara.

Regionalna vlada južne Andaluzije ima stroga ograničenja u korišćenju vode za ovu oblast, koju je zahvatila „produžena i izuzetna suša" od juna 2021. godine.

U skorije vreme, u ključnim regionima za proizvodnju hrane južne Španije, u blizini Sevilje i Kordobe, i na severoistoku Španije u blizini Barselone, došlo je do male količine padavina i visokih temperatura koje su posledično smanjile mnoge lokalnie rezervoare vode, izvestila je španska centralna vlada.

April je bio najtopliji i najsušniji mesec zabeležen na kopnu Španije od kada je vođenje evidencije počelo 1961. Godine, pre 62 godine, saopštila španska nacionalna meteorološka agencija AEMET.

Na španskom kopnu u aprilu je palo samo 22 odsto normalne količine padavina.

Rezervoar Sau Katalonija Španija

Većina voća koje se uzgaja uz vodu iz ilegalnih bunara bili su avokado i mango, a među osumnjičenima su uzgajivači, poslovni rukovodioci i radnici na projektima za navodnjavanje, izjavila je CNN-u služba za štampu Civilne garde u Malagi.

Istraga vlasti o navodnoj šemi ilegalnih bunara počela je pritužbom istražnoj jedinici Civilne garde pre četiri godine. Kasnije su različiti uzgajivači prijavljivali vlastima da su otkrili i nelegalnu upotrebu vode, saopštila je španska policija.

Među 44 osobe pod istragom su oni koji prodaju i postavljaju cevi i opremu za navodnjavanje i pumpe za dovod vode iz bunara.

Policija je saopštila da su u slučaj uključeni tužioci iz Malage specijalizovani za ekološke prekršaje, kao i istražni sudija suda u gradu Velež.

Uhapšeno je dvadeset šest osoba koje su saslušane pred tamošnjim magistratom poslednjih meseci i puštene na slobodu, a optužbe su na čekanju.

Policija je saopštila da istraga uključuje navodne zločine protiv prirodnih resursa i životne sredine i lažno korišćenje vode.

(EURACTIV.rs)