Politika

KOMISIJA RAZMATRA DRASTIČNO SMANJENJE FONDA ZA UKRAJINU: Prioritet je modernizacija evropske odbrambene industrije

Ideja Evropske komisije da se fond prepolovi na 250 miliona evra prati nekoliko pitanja na koja je predlog naišao, kao što su kašnjenja u pregovorima i nove ideje za odgovor na hitne potrebe

epa09791552 Ukrainian flags are hoisted along Flag of Europe to show solidarity with Ukraine over the Russian aggression, in front of the European Parliament in Brussels, Belgium, 28 February 2022. EU defence ministers are meeting via video conference on 28 February to discuss the latest situation on the ground in Ukraine, following Russia's military invasion. EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Evropska komisija razmatra da prepolovi predloženih 500 miliona evra kratkoročnog zajedničkog fonda za nabavku oružja za Ukrajinu, kako bi dala prioritet dugoročnoj modernizaciji evropske odbrambene industrije, izjavila su tri izvora iz EU za EURACTIV.

Inicijativu, nazvanu EDIRPA, predložila je EU prošlog jula. Ova inicijativa nastoji da podstakne hitnu zajedničku nabavku oružja od strane zemalja članica EU kako bi dopunile svoje zalihe i nastavile sa pružanjem vojne podrške Ukrajini. Trenutni predlog uključuje budžet od 500 miliona evra za dve godine.

Evropska komisija može da izmeni predlog u slučaju da je došlo do novih dešavanja od kada je prvobitni predlog iznet, i to je dozvoljeno sve dok države članice još nisu dale konačno "zeleno svetlo".

Ideja Evropske komisije da se fond prepolovi na 250 miliona evra tokom jedne godine prati nekoliko pitanja na koja je inicijativa naišla otkako je predložena, kao što su kašnjenja u pregovorima i predlog novih ideja za odgovor na hitne potrebe snabdevanja.

Interne bitke oko toga koji odbor u Evropskom parlamentu treba da vodi inicijativu značajno su odložile pregovore tokom proteklih meseci.

Takođe, nekoliko zvaničnika EU je reklo EURACTIV-u da program, prvobitno predložen da bi se zadovoljile hitne odbrambene potrebe Ukrajine, neće ispuniti svoj glavni cilj, u ovom slučaju, hitno dopunjavanje zaliha i snabdevanje Kijeva oružjem.

Pored toga, pošto su potrebe Kijeva i dalje akutne, ali se sada uglavnom fokusiraju na municiju, zemlje članice EU su se prošlog meseca saglasile da pošalju i zajednički nabave municiju u vrednosti od 4 milijarde evra - iako plan koče zakonske odredbe - ispunjavajući hitne potrebe koje bi EDIRPA mogla imati.

Kašnjenja u pregovorima takođe su sprečila zemlje članice da pripreme zajedničke projekte nabavki, rekli su predstavnici odbrambene industrije za EURACTIV.

Jedan projekat o kojem se trenutno pregovara identifikovan je kao potencijalni budući korisnik iz fonda, a to je zajednička kupovina raketa Mistral koje proizvodi MBDA, evropska multinacionalna kompanija, na inicijativu Francuske, rekla su dva izvora iz industrije.

Izvor: YONHAP/YONHAP YNA YNA

Kapacitet proizvodnje

Evropska komisija i Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) ranije ove godine sugerisale su da bi Unija trebalo da investira u hitno povećanje kapaciteta za proizvodnju municije za srednjoročnu i kratkoročnu održivost evropske odbrambene industrije, koja bi se oslanjala na preostiali budžet EU koji im je na raspolaganju.

Komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton, takođe odgovoran za odbrambenu industriju i svemir, poslednjih nedelja obilazi zemlje članice kako bi identifikovao proizvodne kapacitete, a očekuje se da će svoj plan poslati svim članicama u narednim danima.

EU je takođe spremna da predloži Evropski investicioni program u oblasti odbrane (EDIP) koji ima za cilj da dugoročno podstakne proizvodnju, ne samo municije. Plan je trebalo da bude predstavljen u junu, ali će verovatno biti odložen do poslednjeg kvartala godine, rekle su dve osobe koje su upućene u ovo pitanje.

Time bi 250 miliona evra od EDIRPA moglo da bude preusmereno u EDIP, reklo je nekoliko izvora iz EU. Druga opcija bi bila da se sredstva koriste za finansiranje samo industrijskog povećanja proizvodnje municije, dodaju oni.

„Trenutno se razmatraju sve opcije o potencijalnom korišćenju budžeta EU, uključujući mobilizaciju EDIRPA, koja je razvijen kao kratkoročni instrument EU koji podstiče zajedničke nabavke kako bi se povećala predvidljivost tržišta za industriju", rekao je zvaničnik Komisije za EURACTIV.

Komisija „istražuje čitav spektar mogućih mera da podrži takvo povećanje, kako u smislu instrumenata tako i u pogledu suštinskih mera", dodao je zvaničnik.

(EURACTIV.rs)