Politika

NEMAČKI PREDSEDNIK ŽALI ZBOG ZLOČINA: Obeležena 80. godišnjica ustanka u getu

Autor Milena Antonijević

Nemački predsednik, Frank Valter Štajnmajer, zatražio je oprost za nemačke zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata, kada je u sredu u Varšavi zajedno sa predsednicima Poljske i Izraela obeležio 80. godišnjicu ustanka u getu.

Izvor: EPA-EFE/Leszek Szymanski Poland out

Dana 19. aprila 1943, grupa Jevreja koja je živela u Varšavskom getu koji su stvorili nacisti ustala je protiv nemačkih okupatora u najvećoj odmazdi protiv SS trupa koje su ubile milione evropskih Jevreja tokom Drugog svetskog rata. U sredu je obeleženo 80 godina od tog događaja.

„Premalo počinilaca je privedeno pravdi. Stojim danas ovde ispred vas i tražim oproštaj za sve zločine koje su Nemci ovde počinili“, rekao je Štajnmajer u svom govoru, a prenela Poljska novinska agencija (PAP).

Užasni zločini koje su Nemci počinili ovde ispunjavaju me dubokim stidom. Istovremeno me ispunjava poniznošću i zahvalnošću što mogu da učestvujem u ovoj komemoraciji kao prvi nemački šef države ikada“, dodao je on.

U sećanju su učestvovali i preživeli holokaust i njihovi potomci. Jevrejski i hrišćanski sveštenici čitali su molitve, a sa dela spomen obeležja gorela je baklja koja je podsećala na jevrejsku menoru.

Štajnmajerov govor dolazi samo dan nakon što je poljska vlada usvojila rezoluciju o potrebi da se „regulišu” poljsko-nemački odnosi u vezi sa ratnom odštetom, za štetu koju su naneli nemački okupatori tokom Drugog svetskog rata.

Odnos između Varšave i Berlina je u krizi otkako je populistička desničarska vlada Pravo i pravda (PiS, ECR) iskoristila svaku priliku da prikaže svoje zapadno susedstvo u lošem svetlu“, prokomentarisao je Suddeutsche Zeitung.

S obzirom na okolnosti, poljski predsednik, Andžej Duda, „učinio je dobru stvar“ što je pozvao Štajnmajera na događaj u Varšavu, rekao je za Suddeutsche Zeitung novinar koji je preživeo holocaust, Marijan Turski.

„U poljskom je interesu da imamo prijateljske komšije“, rekao je on.

Novinarka Viktorija Grosman okarakterisala je sastanak dva predsednika „skoro zapanjujućim“, s obzirom na ozbiljne probleme u odnosima između njihovih vlada.

(EURACTIV.rs)