Politika

ŠTA PIŠE U OPTUŽNICI ZBOG CURENJA POVERLJIVIH DOKUMENATA? Agent FBI izneo detalje slučaja protiv mladića iz vojne baze

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Agent FBI u iskazu otkrio detalje slučaja protiv mladića (21) optuženog za curenje poverljivih obaveštajnih dokumenata.

Izvor: Youtube/Channel 4 News

Američke vlasti optužile su Džeka Daglasa Teikseiru (21), mladića osumnjičenog za curenje poverljivih dokumenata američke obaveštajne službe. Teikseira se tereti po dve tačke optužnice. Prva je neovlašćeno zadržavanje i širenje informacija o nacionalnoj odbrani, a druga neovlašćeno uklanjanje i zadržavanje poverljivih dokumenata ili materijala. Zajedno, ove dve tačke optužnice nose maksimalnu zaprećenu kaznu od 15 godina zatvora.

Procureli dokumenti otkrili su javnosti detalje o ratu u Ukrajini, kao i odnosu Amerike sa saveznicima i drugim zemljama širom planete. U optužnici se nalazi dopis sa iskazom specijalnog agenta FBI, Patrika Lukenhofa, koji je specijalista za kontraobaveštajne akcije i pitanja špijunaže. U njegovom iskazu navodi se da je osoba koja je na internetu imala korisničko ime "dovedeno u vezu sa Teikseirom" poverljive informacije postavljala na jedan Discord chat server počevši od decembra 2022. godine. Potom su u januaru postavljene fotografije poverljivih dokumenata.

Korisnik istog servera, koji nije imenovan, rekao je agentima FBI da je Teikseira "postao zabrinut zbog uvida u dokumente na radnom mestu, zbog čega je počeo da ih iznosi i nosi kući kako bi ih fotografisao".

Izvor: Youtube/Channel 4 News

Teikseira je od 2021. godine imao odobrenje da pristupa tajnim dokumentima. Da bi dobio odobrenje, morao je da potpiše ugovor o poverljivosti koji traje doživotno, kojim prihvata da otkrivanje informacija iz tih dokumenata može da rezultira krivičnim gonjenjem. Teikseira je tada imao samo 19 godina, ali advokat Mark Zejd koji često radi na sličnim slučajevima rekao je da to nije neuobičajeno.

"Postoji mnogo ljudi tih godina koji imaju pristup poverljivim informacijama, posebno u Nacionalnoj gardi. Veće je pitanje zbog čega je imao pristup dokumentima o kojima najverovatnije nije morao da zna ništa", rekao je on za "Bi-Bi-Si".

U optužnici se navodi i da je Teikseira 6. aprila, kada je objavljeno da su dokumenti procureli, na svom poslovnom računaru pretraživao obaveštajne baze koristeći ključnu reč "curenje".

"Postoji opravdana sumnja da je tražio poverljive izveštaje obaveštajnih agencija vezane za procenu identiteta osobe koja je objavila dokumente", piše u optužnici.

Teikseira je optužen pod Aktom o špijunaži, zbog "kopiranja, uzimanja, pravljenja ili nabavljanja kao i pokušaja svih tih aktivnosti vezanih za vladina dokumenta". Statut dalje definiše te informacije kao moguće sredstvo "zadavanja udaraca Sjedinjenim Američkim Državama, ili davanja prednosti bilo kojoj stranoj državi".

(EURACTIV.rs)