Politika

USVOJEN PROBLEMATIČNI ZAKON U FRANCUSKOJ: Opozicija traži referendum, a javnost revoluciju nakon protesta

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Francuska je usvojila sporni novi zakon o pomeranju starosne granice za odlazak u penziju.

Izvor: EPA-EFE/Teresa Suarez

Najviši sud Francuske odobrio je vladine planove za podizanje starosne granice za penziju, zbog kojih su proteklih nedelja u toj zemlji bili masovni protesti. Nepopularni plan predsednika Emanuela Makrona podrazumeva podizanje starosne granice sa 62 na 64 godine, a usvojilo ga je Ustavno veće Francuske, ustanova koja je jednaka vrhovnom sudu.

Neki od elemenata novog zakona nisu usvojeni, ali najkontroverzniji ostaje - starosna granica za odlazak u penziju biće postepeno podizana za dve godine.

Pravo na odlazak u penziju sa 62 godine smatra se prednošću francuskog sistema, a uz rastuće troškove života, pomeranje starosne granice izazvalo je negodovanje javnosti i potom i demonstracije u kojima je bilo nasilnih obračuna sa policijom.

Izvor: EPA-EFE/YOAN VALAT

Francuska, takođe, trenutno ima nižu starosnu granicu od većine zemalja u Evropi i za penzije izdvaja više iz državnog budžeta od drugih zemalja. U nekima od njih, granica je 65 godina i sve više se pomera ka 67 godina.

Predsednik Makron tvrdi da je ova reforma neophodna kako bi se održale finansije penzionog sistema u narednim godinama. Sledeći korak je da on zvanično proglasi zakon važećim, i od septembra će prvi penzioneri morati da čekaju još tri meseca da bi otišli u penziju. Postepenim i redovnim pomeranjem granice, do 2030. će ona doći na 64 godine starosti.

Izvor: EPA-EFE/YOAN VALAT

Ustavno veće je odbilo prvi zahtev opozicije da se o ovom pitanju održi referendum, ali je podnet i drugi o kojem se još uvek raspravlja. Očekuje se da će protesti prestati nakon zatvaranja ovog pitanja, ali su Parižani koji su razgovarali sa "Si-En-Enom" rekli da javnost neće tako lako odustati.

Predvodnik levice, Žan-Lik Melenšon, nazvao je odluku Ustavnog veća "dokazom da je to telo pažljivije prema potrebama predsedničke monarhije, nego naroda kojim se vlada". Predvodnica desnice Marin le Pen pozvala je sve koji se protive reformi da na narednim izborima glasaju za nju.

(EURACTIV.rs)