Politika

ŠTA SE ZNA O MLADIĆU UHAPŠENOM ZBOG CURENJA POVERLJIVIH DOKUMENATA? Obožava oružje, radi u vojsci i ima samo 21 godinu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Zbog curenja poverljivih dokumenata uhapšen je mladić star samo 21 godinu, opisan kao ljubitelj oružja zaposlen u vojnoj bazi.

Izvor: EPA/CJ GUNTHER

Federalni istražitelji uhapsili su u četvrtak mladića starog 21 godinu, za kog se veruje da je povezan sa curenjem poverljivih obaveštajnih dokumenata. Curenje ovih dokumenata izazvalo je buru reakcija, ugrozilo odnose Amerike sa saveznicima i otkrilo slabosti u ukrajinskoj vojsci.

Mladić, čije ime "Njujork tajms" nezvanično otkriva i identifikuje ga kao Džeka Teikseru, član je obaveštajnog sektora Vazdušne nacionalne garde Masačusetsa. Ima 21 godinu i doveden je u vezu sa Internet grupom na čijoj su se stranici procureli dokumenti prvi put pojavili.

U dokumentima, kojih ima više od stotinu, otkrivaju se detalji o vojnim kapacitetima Ukrajine, kao i saveznicima Amerike među kojima su Izrael, Južna Koreja i Turska. Agencija "Rojters" imala je uvid u više od 50 tih dokumenata, ali nije nezavisno utvrdila njihovu autentičnost.

Nekoliko zemalja upravo je autentičnost procurelih dokumenata dovelo u pitanje. Velika Britanija je saopštila da se u njima nalazi "ozbiljna količina netačnih informacija".

Američki predsednik Džo Bajden rekao je tokom posete Irskoj da nije naročito zabrinuto zbog procurelih dokumenata.

"U toku je kompletna istraga, sprovode je Ministarstvo pravde i obaveštajna zajednica, blizu su otkrića ali nemam konkretan odgovor. Nisam zabrinut zbog curenja, zabrinut sam što se dogodilo, ali nema ničega što se odvija što bi bilo dodatni razlog za uzbunu", rekao je on.

"Vašington post" opisao je Tekseiru (21) kao ljubitelja oružja koji je radio u vojnoj bazi. Procureli dokumenti prvi put su se pojavili na Discord chat grupi za ljubitelje oružja i municije, koji su povremeno delili i "uvredljive šale". Server na kojem je bila grupa više nije aktivan.

(EURACTIV.rs)