Politika

ŠVAJCARSKA TVRDI DA ISPUNJAVA SVOJE OBAVEZE: Grupa sedam sila traži od nje zamrzavanje imovine ruskih oligarha

Autor Milena Antonijević

Švajcarska je insistirala na suzbijanju ruskih sredstava u zemlji, nakon što su je druge zemlje opomenule da po tom pitanju ne ide dovoljno daleko.

Izvor: Youtube/printscreen/Travel Videos

Bern je zamrznuo 7,5 milijardi švajcarskih franaka (7,59 milijardi evra) imovine od uvođenja sankcija Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu prošle godine, rekla je Helene Budliger Artieda, direktorka vladinog odeljenja Državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO).

To je ekvivalent oko "dobre trećine" od 21,5 milijardi evra zamrznutih širom susedne Evropske unije, rekla je ona za novine Neue Zurcher Zeitung.

Švajcarska nije u EU, ali se izjednačila sa sankcijama bloka Rusiji.

Budliger Artieda je iznenađena da bi Švajcarska zbog toga mogla biti optužena da je „nemarna" u svojim obavezama.

Grupa sedam sila je prošle nedelje zatražila od Švajcarske da bude aktivnija u zamrzavanju imovine ruskih oligarha, navodi list Handelscajtung.

Poverljivo pismo koje su potpisali ambasadori svih zemalja G7 u Bernu, poslato je švajcarskoj vladi tražeći od nje da učini više.

Prošlog meseca Skot Miler, američki ambasador u Švajcarskoj, ciljao je na SECO, procenjujući da bi Bern mogao da blokira dodatnih 50 do 100 milijardi švajcarskih franaka u ruskoj imovini.

„Kada se na tehničkom nivou sretnemo sa EU, Britanijom i Sjedinjenim Državama, nikada ne čujemo ovakve kritike. Očigledno je da postoje nesporazumi", rekla je Budliger Artijeda.

„Cifra od 50 do 100 milijardi franaka prvobitno je kružila kao moguća procena ruskih sredstava pod upravljanjem", iako to nije bila procena koju je izradila Švajcarska, rekla je ona.

Upitana da li bi zamrznuta imovina mogla biti konfiskovana radi finansiranja eventualne obnove Ukrajine, Budliger Artijeda je kazala da je radna grupa „došla do jasnog zaključka: Vlasnička prava bila bi prekršena".

„Oduzimanje privatne imovine nije dozvoljeno u Švajcarskoj ako je zakonitog porekla i nije dokazano krivično delo", rekla je ona.

(EURACTIV.rs)