Politika

NEMAČKA IMA NOVI PLAN ZA LEGALIZACIJU KANABISA: Lobira za promenu zakona na nivou Evropske unije, ima detaljan plan

Autor Milena Antonijević

Nemačka vlada odlučila je da lobira u Briselu da promeni zakone EU o kanabisu. Takođe, izmeniće svoje planove za legalizaciju, nakon što je Evropska komisija odbacila prvobitni nacrt zakona.

epa10495822 A lab worker looks through a magnifying glass to check the trichomes of the cannabis flower in the laboratories of the Israeli medical cannabis company 'Cannbit Tikun Olam Israel', at the Jezreel Valley, northern Israel, 28 February 2023. 'Cannbit Tikun Olam Israel' established in 2006 is considered the leading pioneering company in the country in the field of medical cannabis and clinical research. In August 2022, the company received the EU-GMP certification from the German Health for the production, export and marketing of medical cannabis to Europe. EPA-EFE/ABIR SULTAN
Izvor: EPA-EFE/Abir Sultan

Najava da će se dekriminalizovati prodaja i konzumacija kanabisa u rekreativne svrhe bilo je možda jedno od najupečatljivijih u sporazumu između tri koalicione stranke posle poslednjih izbora.

Međutim, nakon što je ministar zdravlja, Karl Lauterbah, predstavio prve ključne tačke za projekat u oktobru, postalo je jasno da je prvobitni plan potrebno revidirati u skladu sa pravom EU i međunarodnim pravom.

Nakon što je Komisija 'odbacila' početne ključne tačke tokom razgovora u novembru, kako je rekao Lauterbah, ministar iz Socijaldemokratske partije (SPD), zajedno sa ministrom poljoprivrede i hrane, Cemom Ozdemirom (Zeleni), sada su predstavili set revidiranih planova.

Početne ključne tačke „morale su se dalje razvijati nakon razgovora sa Komisijom EU i u pogledu međunarodnog i pravnog okvira EU, kako se ne bi zaleteli u zid", objasnio je Ozdemir na konferenciji za novinare.

Planovi su sada "u granicama zakona Zajednice", iako su granice "potpuno iscrpljene", naglasio je ministar Zelenih. Ipak, vladine ključne tačke su značajno izmenjene u odnosu na one predstavljene u oktobru. Na primer, prvobitni plan da se legalizuje prodaja i distribucija kanabisa je odbačen da bi se fokusirao samo na uzgoj malih razmera za ličnu upotrebu.

„Klubovi kanabisa"

Štaviše, novi planovi takođe predviđaju „kontrolisanu distribuciju od strane neprofitnih udruženja za ličnu potrošnju", objasnio je Lauterbah.

Takvim „klubovima kanabisa" trebalo bi dozvoliti da pojedincima daju do 50 grama kanabisa mesečno. Za osobe mlađe od 21 godine takođe će postojati mesečni limit od 30 grama, dok će maloletnicima i dalje biti zabranjeno da konzumiraju kanabis.

Ministar zdravlja će izneti odgovarajući predlog zakona do kraja aprila. Predlog je osmišljen tako da ne zahteva odobrenje federalnih regiona ili takozvano obaveštenje Evropske komisije, objasnio je Ozdemir.

Ovo je moguće zato što bi se takav zakon odnosio samo na privatnu upotrebu kanabisa koja je regulisana na nacionalnom nivou, dok zakoni EU regulišu prodaju i distribuciju, u odluci Saveta iz 2004. godine.

Prema pojašnjenju portparolke Komisije, zakon EU postavlja minimalne odredbe kako bi se osiguralo da su sve aktivnosti vezane za trgovinu kanabisom, što uključuje proizvodnju, ekstrakciju, pripremu, ponudu, distribuciju, prodaju i isporuku, kažnjive .

Kazne za ove aktivnosti ostavljene su na rešavanje pojedinačnih država članica, kao i za slučaj lične upotrebe droge, dodala je portparolka.

Liberalizacija širom EU?

Dugoročno gledano, vlada takođe namerava da se založi za pravnu relaksaciju na nivou EU, uključujući dekriminalizaciju komercijalnih aktivnosti.

Vlada želi da „postane politički aktivna u Briselu kao Savezna Republika Nemačka, zajedno sa državama koje imaju sličan pogled na prethodnu politiku kanabisa u Briselu", objasnio je Ozdemir.

Prema stavu njegove vlade, dosadašnji restriktivni pristup u politici kanabisa Nemačke i EU nije postigao zacrtani cilj.

Dok je broj kršenja Zakona o narkoticima veliki i u stalnom porastu, ozbiljnu opasnost predstavljaju nečistoće i toksične primese u supstancama nabavljenim na crnom tržištu, naglasio je Lauterbah. Legalizacija bi, s druge strane, pomogla u suzbijanju trgovine na crnom tržištu i boljoj zaštiti, posebno dece i mladih, dodao je on.

Model pravnog okvira

Lauterbah je takođe izrazio optimizam da se među državama članicama može naći podrška za izmenu pravnog okvira bloka po tom pitanju, ali nije želeo da precizira koje su se zemlje do sada pokazale otvorene za tu ideju u poverljivim razgovorima.

Susedna Francuska, na primer, nedavno je pokazala malo entuzijazma u vezi sa nemačkim planovima za legalizaciju. Da bi to potvrdila u Briselu, vlada će obezbediti regionalne modele ispitivanja u kojima će se komercijalna distribucija kanabisa testirati tokom pet godina i naučno nadgledati. Detalji će biti predstavljeni nakon letnje pauze.

Prema Ozdemiru i Lauterbahu, ključne tačke predstavljene u sredu podržava i ministar pravde FDP-a, Marko Bušman, koji je bio na odsustvu i stoga nije mogao da prisustvuje prezentaciji.

Dok je projekat legalizacije kanabisa popularan, posebno među mladim Nemcima, oštre kritike stižu iz opozicije.

Konzervativna CDU, posebno njena bavarska sestrinska stranka CSU, osudili su planove kao štetne po javno zdravlje i nekompatibilne sa zakonima EU.

(EURACTIV.rs)