Politika

BAJDENOVA POSETA U DELIKATNOM POLITIČKOM TRENUTKU: Severna Irska dočekuje američkog predsednika

Autor Milena Antonijević

Američki predsednik Džo Bajden danas stiže u Belfast u delikatno političko vreme u Severnoj Irskoj. Prisustvovaće obeležavanju 25. godišnjice mirovnog sporazuma koji je u velikoj meri okončao 30 godina krvoprolića u ovoj zemlji.

Izvor: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Bajden, decenijama poznat po svojim pro-irskim stavovima, dolazi u posetu dok probritanski unionisti lojalni Londonu nastavljaju da bojkotuju decentralnu vladu kojoj je podela vlasti bila fundamentalni deo Sporazuma iz 1998. godine.

Očekivalo se da će se Bajden sastati sa predstavnicima pet severnoirskih stranaka pre svog govora na Univerzitetu Ulster, ali nije planirao da vrši pritisak na njih, rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

„Predsednik će imati priliku da razgovara sa političkim partijama Severne Irske pre svog govora, i kao što smo rekli, raduje se što će nastaviti da ih angažuje dok radimo na poboljšanju života i sredstava za život svih tamošnjih zajednica", rekao je Džon Kirbi, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

Demokratska unionistička partija Severne Irske (DUP) saopštila je da Bajdenova poseta, prva poseta američkog predsednika u poslednjih 10 godina, neće vršiti pritisak na nju da prekine protest zbog trgovinskih pravila. Nakon Bregzita ona ovu pokrajinu tretiraju drugačije od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Bajden, koji će izneti mogućnost bližih investicionih veza između SAD i Severne Irske kako bi pokušao da ih ohrabri, povremeno se sukobljavao sa britanskom vladom tokom pregovora o Bregzitu, izvlačeći prekor od DUP-a.

„Američka umešanost ovde je bila pozitivna, konstruktivna i pravedna u pogledu pitanja protokola", rekao je irski ministar spoljnih poslova, Mičel Martin, za nacionalnu RTE. Govorio je o trgovinskim barijerama oko kojih su se Evropska unija i Velika Britanija nedavno složile ublažavajući dogovor koji je podržao Bajden.

Bajden, koji će se sastati sa britanskim premijerom, Rišijem Sunakom, iskoristiće posetu da podvuče spremnost SAD da podrži „ogromni ekonomski potencijal" Severne Irske, saopštila je prošle nedelje Bela kuća.

Međutim, najnoviji politički zastoj trebalo bi da zaseni posetu i godišnjicu mirovnog sporazuma u kome su SAD pomogle u posredovanju između irskih nacionalista, koji traže ujedinjenu Irsku i probritanskih unionista, koji žele da ostanu deo Ujedinjenog Kraljevstva.

Još uvek postoji sporadično nasilje manjih grupa koje prave nerede, a policija je u ponedeljak napadnuta benzinskim bombama na paradi koja se protivila sporazumu u Londonderiju.

Britanska obaveštajna agencija MI5 nedavno je povećala nivo bezbednosti u Severnoj Irskoj sa zbog pretnje od prelivanja domaćeg terorizma na „ozbiljan", što znači da je napad vrlo verovatan. Uglavnom je na tom nivou od svog uvođenja 2010. godine.

Bajden, koji ponosno govori o svojim irskim korenima i često citira irske pesnike kao što je Šejmus Hini, provešće tri dana u Irskoj gde će se obratiti parlamentu u Dablinu i posetiti domove svojih predaka na obe obale.

U sredu će se sastati sa daljim rođacima u okrugu Laut i održati govor u zapadnom okrugu Mejo, gde je odrastao njegov predak Edvard Bluit, pre nego što ode u petak.

„Od Džona F. Kenedija nije bilo predsednik irskog porekla kao što je Džo Bajden, i zaista se radujemo što ćemo ga dočekati kući", rekao je u nedelju irski premijer Leo Varadkar.

(EURACTIV.rs)