Politika

NORMALIZACIJA ODNOSA BEOGRADA I PRIŠTINE EKONOMSKI JAČA REGION: Čadež za EURACTIV o ulasku na jedinstveno tržište EU

Autor Tamara Milošević Grbić

Predsednik Privredne komore Marko Čadež za EURACTIV govorio je o normalizaciji odnosa Beograda Prištine i napretku celog regiona, bržoj integraciji ZB u jedinstveni evropski ekonomski prostor i drugim privrednim temama.

Izvor: PKS

Predsednici svih šest zapadnobalkanskih privrednih komora, članovi Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6), zajedničke komore regiona, podržali su lidere Beograda i Prištine da što pre realizuju dogovore o normalizaciji odnosa i ponovili zahtev poslovne zajednice Briselu za bržu integraciju regiona u jedinstveno tržište Evropske unije.

Poslovna zajednica Zapadnog Balkana, koju čini gotovo pola miliona kompanija, spremna je, kao i do sada, da pomogne u kreiranju i realizaciji ekonomskih mera u okviru procesa normalizacije i ukidanju barijera za uspešnije poslovanje i povezivanje kompanija.

Normalizacija odnosa na relaciji Beograd – Priština preduslov je i političke stabilnosti i jačanja istinskog poverenja i ekonomskog napretka celog regiona”, izjavio je za EURACTIV Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, povodom nedavnog sastanka Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, održanog u Skoplju, kojim je predsedavao Ljuljzim Rafuna, novi predsednik KIF ZB6 i predsednik Privredne komore Kosova.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji poslovnih zajednica koje predstavljaju Privredna komora Srbije i Privredna komora Kosova, ona se odvija sve vreme uprkos političkim prilikama.

"Dve komore sarađuju od 2013. godine, i kroz tehnički dijalog i u redovnoj komunikaciji rešavale su pitanja od značaja za svakodnevno poslovanje privrednika i povezivanje kompanija, kao što je usaglašavanje sertifika i otklanjanje prepreka za uspešnije poslovanje kompanija članica. Istina, problemi u političkom procesu usporavali su i zaustavljali rešavanje pitanja koje su komore pokretale a koje su u nadležnosti institucija. Trgovinska razmena, bez obzira na ograničenja, funkiconiše, prošle godine je premašila pola milijarde evra, ali za više oblike saradnje (investicije, zajednička ulaganja, zajednički nastup kompanija na tenderima) potreban je i viši stepen stabilnosti i poverenja na političkom nivou", objasnio je Čadež.

Predsednik Privredne komore Srbije je protekle nedelje u Rimu, zajedno sa ministrima spoljnih poslova zemalja regiona, predstavnicima civilnog društva i “tink-tenk” organizacija, učestvovao i na konferenciji “Nova vizija Zapadnog Balkana: Pristup EU regionalnoj bezbednosti” i govorio na panelu o podršci regionalnoj saradnji i integraciji Zapadnog Balkana.

Osim što je važna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, čvršće ekonomsko povezivanje unutar regiona, izgradnja zajedničkog regionalnog tržišta koje funkcionisaće na istim principima i slobodama kao evropski ekonomski prostor, po rečima Čadeža, neophodna je i brža integracija Zapadnog Balkana u jedinstveni evropski ekonomski prostor.

Bitno je da zajedno, ceo region, svih šest ekonomija u dijalogu sa Evropskom unijom, dođemo do novog modela, ili okvira koji će nam, i pre punopravnog članstva, obezbediti potpuno otvaranje jedinstvenog evropskog tržišta za kompanije i proizvode sa zapadnog Balkana, isti tretman kao i za kompanije iz EU. Proširenje Evropske unije po modelu iz 1992, nije odgovor u novim okolnostima“, smatra predsednik Privredne komore Srbije.

To je, kaže, preduslov kokurentnosti naših kompanija, i opstanka naših ekonomija.

„Nemamo vremena za čekanje, moramo da trčimo ka EU. Da što pre udjemo na jedinstveno tržište, otklonimo prepeke u trgovini sa EU, omogućimo slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala i obezbedimo pristup evropskim fondovima, dobijemo sredstva za energetsku i zelenu tranziciju, za infrastrukturu i prilagođavanje novoj strožijoj evropskoj regulitivi, koji nam već kuca vrata, da privučemo nove investicije i nove tehnologije“, upozorio je Čadež.

Istovremeno, kaže, to je pitanje i sigurnosti i bezbednosti i konkurentnosti EU.

Evropska ekonomija neće biti stabilna i konkurentna u utakmici sa drugim velikim igračima, ako Zapadni Balkan ne bude konsolidovan i umrežen u njenu strukturu i jedinstveno tržište. Zbog toga je jednako važna odlučna akcija, pozitivan pristup i posvećenost Evropske unije rešavanju otvorenih politička pitanja u našem regionu“, zaključuje Čadež.

(EURACTIV.rs)