Politika

DALJE RUKE OD NAŠE DECE: Mađarski državni sekretar oštro češkom ministru povodom anti-LGBT zakona

Evropska komisija je sredinom 2022. godine Mađarsku uputila Sudu pravde EU zbog zakona o zabrani upotrebe materijala za koje se smatra da promovišu homoseksualnost i promenu pola u školama.

epa06076724 Participants march across Chain Bridge in the Gay Pride March at the 22nd Budapest Pride LGBTQ Festival in Budapest, Hungary, 08 July 2017. The annual event aims to raise awareness and campaign for equality on LGBT issues. EPA/Zoltan Mathe HUNGARY OUT
Izvor: Zoltan Mathe/MTI

Dalje ruke od mađarske dece, rekao je mađarski državni sekretar spoljnih poslova Tamaš Menčer češkom ministru spoljnih poslova Janu Lipavskom, koji je izrazio žaljenje što se češka vlada neće pridružiti tužbi Evropske komisije protiv mađarskog anti-LGBT zakona.

Evropska komisija je sredinom 2022. godine Mađarsku uputila Sudu pravde EU zbog zakona o zabrani upotrebe materijala u školama za koje se smatra da promovišu homoseksualnost i promenu pola.

Dok su Francuska, Nemačka i druge zemlje odlučile da se pridruže tužbi, češka vlada predvođena konzervativnim premijerom Petrom Fijalom odlučila je da se ne meša.

„Žao mi je što se Češka neće pridružiti evropskoj tužbi protiv mađarskog zakona o LGBTQI+. Ali mi, u Piratskoj stranci, nećemo odustati od ove teme. Deca nisu ugrožena gledanjem takvih likova na TV-u ili u knjigama. Ugroženi su veštačkim raspirivanjem mržnje ili prikrivanjem informacija", napisao je češki ministar inostranih poslova Lipavski na Tviteru u sredu (5. aprila).

Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski
Izvor: MARTIN DIVISEK/EPA

Budimpešta je odmah reagovala: „Ministru spoljnih poslova Češke: dalje ruke od mađarske dece!" objavio je mađarski državni sekretar spoljnih poslova Tamaš Menčer (Fides-KDNP) na Fejsbuku 6. aprila.

„Ono što se dešava u češkim vrtićima i školama je stvar Čeha, mene se ne tiče. Niti me zanima kako Jan Lipavski odgaja svoje dete - ako ga ima", napisao je Menčer i dodao da je „dobro da češki ministar spoljnih poslova zna da je u Mađarskoj važna samo odluka mađarskog naroda i da su Mađari jasno odlučili da deca moraju biti zaštićena."

Mađarski državni sekretar spoljnih poslova Tamaš Menčer
Izvor: Noemi Bruzak/MTI

 Međutim, dok je Lipavski kritikovao kontroverzni mađarski zakon, njegova vlada je odlučila da se ne pridruži tužbi.

Češka ima „neutralnu poziciju" jer će od jula 2023. predsedavati Višegradskom grupom, u kojoj je i Mađarska.

(EURACTIV.rs)