Politika

MAĐARSKA SMATRA DA JOJ FINSKA OKREĆE LEĐA: Oštre kritike državnog sekretara zbog zakona o LGBTQ+

Autor Milena Antonijević

“Finskoj nedostaje integritet i okreće leđa Mađarskoj pridružujući se tužbi Evropske komisije protiv mađarskog zakona o zaštiti dece LGBTQ+ nakon što je Mađarska glasala za ulazak Finske u NATO”, izjavio je mađarski državni sekretar.

Izvor: EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

„Naši finski prijatelji moraju još mnogo da nauče o integritetu. Moliti dok ne dobijete ono što želite, a onda odmah okretati leđa, to ne rade pristojni ljudi“, dodao je Menčer.

Sredinom 2022. Evropska komisija je uputila Mađarsku Sudu pravde EU zbog zakona koji zabranjuje prikazivanje LGBTQ+ sadržaja maloletnicima u školama i medijima.

„Obrazovanje je nacionalna nadležnost i pravo je roditelja da odlučuju o obrazovanju svoje dece“, rekla je mađarska ministarka pravde, Judit Varga, o slučaju pred sudom EU.

Što se tiče Finske i Švedske, Mađarska želi da nastavi da gradi bilateralne odnose zasnovane na međusobnom poštovanju, dodao je Menčer.

Mađarska i dalje očekuje da Švedska povuče neke poteze u pogledu saradnje „na osnovu međusobnog poštovanja unutar savezničkog sistema“, rekao je Menčer o kandidaturi Švedske za NATO, o kojoj su razgovori u Mađarskoj još u toku.

(EURACTIV.rs)