Politika

RUSI SABOTIRALI SLOVAČKE BORBENE AVIONE? Neobjašnjive greške na letelicama za Ukrajinu

Greške na letelicama MiG-29, koje su bile namenjene Ukrajini, možda su namerno izazvali ruski tehničari, koji su do prošle godine bili prisutni u vazdušnoj bazi Sliač u Slovačkoj, sugeriše slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ.

epa09929894 A soldier walks next to NATO's Patriot missile air defense system placed at Sliac airbase during the visit of Slovak Defense Minister Jaroslav Nad, German Defence Minister Christine Lambrecht and Dutch Defence Minister Kajsa Ollongren, in Sliac, Slovakia, 06 May 2022. A Dutch-German air and missile defence forces deployed Patriot system in April 2022 to reinforce defence capabilities on Eastern NATO border following Russia's military invasion in Ukraine. EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Izvor: MARTIN DIVISEK/EPA

Ruski tehničari su možda namerno sabotirali funkcionisanje borbenih aviona sovjetske proizvodnje MiG-29 u vlasništvu slovačke vojske, rekao je ministar odbrane Jaroslav Nađ.

Lovci MiG-29 su dvomotorni avioni sovjetske proizvodnje koji su bili deo slovačke vojske kao nasleđe rascepa Čehoslovačke 1993. Nedavno su dati Ukrajini, a slovačka vojska ih nije koristila od avgusta 2022.

„Mogli su da lete, ali to ne znači da su bili sposobni i za borbu. Ukrajinci su došli u Slovačku nedelju dana pre polaska, doneli rezervne delove i pregledali avione", objasnio je Nađ nakon što je opozicija koju predvodi partija Smer-Socijaldemokratija bivšeg premijera Roberta Fica oštro kritikovala vladu zbog odustajanja od vrednih letelica.

Greške su možda namerno izazvali ruski tehničari, koji su do prošle godine bili prisutni u vazdušnoj bazi Sliač u Slovačkoj, sugeriše Nađ.

„Čak je i policija to istraživala, na osnovu naših sumnji. Bilo je delova u motorima aviona kojima su pristupali slovački tehničari, a bilo je i onih delova kojima su pristupali samo ruski tehničari. Defekti su se pojavili samo u onim delovima na kojima su Rusi radili", rekao je Nađ.

Iako istraga nije pokazala nameru, Ministarstvo odbrane je „osetilo gubitak poverenja u ruske tehničare u Sliaču jer su se greške pojavljivale na mestima kojima su samo oni mogli da priđu", dodao je ministar.

General-potpukovnik Lubomir Svoboda, bivši pilot najvišeg ranga, takođe je sugerisao da su Rusi namerno oštetili avione.

„Od njih smo preuzeli motor koji je trebalo da traje 350 sati. I na kraju je leteo samo 70 sati. Šta možemo učiniti oko toga? Možda je bilo loše izrade, nazovimo to tako. Ne znam", rekao je Svoboda u intervjuu za Denník N.

Ruska ambasada u Slovačkoj saopštila je da je isporuka slovačkih borbenih aviona Ukrajini dovela do „nepredvidive i opasne eskalacije sukoba, za koju će biti odgovorni inicijatori donetih odluka".

(EURACTIV.rs)