Politika

NAPETO NA SASTANKU SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Predstavnici četiri zemlje demonstrativno napustili salu zbog Ruskinje

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predstavnici četiri zemlje demonstrativno su napustili sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, zbog govora ruske komesarke za prava dece.

Izvor: YouTube/Guardian news

Predstavnici više zapadnih zemalja napustili su sastanak u Ujedinjenim nacijama, u znak protesta zbog govora ruske komesarke za prava dece.

Marija Lvova-Belova je govorila na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, uključivši se putem interneta. Moskva je sazvala ovaj sastanak kako bi adresirala pitanje "evakuacije" ukrajinske dece iz zone konflikta, koji i dalje ne naziva ratom već "specijalnom vojnom operacijom".

Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je u februaru nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnog plana za deportovanje ukrajinskih mališana u Rusiju. Lvova-Belova je, prema informacijama Laboratorije za humanitarna istraživanja Univerziteta Jejl, jedna od najistaknutijih figura u sistemu deportacije i usvajanja ukrajinske dece, kao i korišćenja kampova za "integrisanje" tih mališana u rusko društvo.

Izvor: YouTube/Guardian news

Predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država su onemogućili prenos sastanka na internetu, kako ruskoj komesarki ne bi dali "međunarodni podijum za širenje dezinformacija i pokušaj odbrane njenih užasnih postupaka", piše "Si-En-En". Kada je ona započela obraćanje, predstavnici te dve zemlje, kao i Albanije i Malte, napustili su sastanak.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija za zadatak ima održavanje globalnog mira i bezbednosti, i 15 zemalja članica smenjuju se u predsedavanju po abecednom redu. Rusija je jedna od pet stalnih članica SB UN, trenutno predsedava ovim telom, i trebalo bi da po pravilima bude neutrealna.

"Ali u novoj ulozi, Rusija ima mesec dana da pokuša da manevriše sastancima čija je tema Ukrajina, i da iskoristi mesec dana predsedavanja da poteze zapadnih zemalja predstavi kao pokušaje da lažno optužuju Moskvu", zaključuje "Si-En-En".

(EURACTIV.rs)