Politika

SVE OČI UPRTE U POSETU FON DER LAJEN I MAKRONA KINI: Pokušaj odvraćanja Pekinga da podrži rusku invaziju na Ukrajinu

Autor Tamara Milošević Grbić

Ursula fon der Lajen i Emanuel Makron predstavljaju ujedinjeni evropski front tokom boravka u Kinu, dok se Evropa bori da definiše svoje odnose sa Pekingom između „eliminisanja rizika“ ekonomske zavisnosti i otvaranja pitanja Ukrajine.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Makrona će pratiti i fon der Lajen, koja je prošle nedelje u govoru upozorila da će način na koji Peking pristupa ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zbog njegovog rata u Ukrajini biti „odlučujući faktor“ za budućnost odnosa Kine i EU.

Za oba lidera to će biti prva poseta zemlji od 2019. godine, a zajednički sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u četvrtak predstavlja diplomatski balans.

Zvaničnici Komisije su, međutim, naglasili da fon der Lajen sprovodi potpuno drugačiji program od Makrona, koji posećuje regionalne delove Kine i sa sobom dovodi veliku delegaciju poslovnih lidera.

Fon der Lajen će takođe održati sastanak sa kineskim premijerom Li Ćjangom i sastati se sa Privrednom komorom EU.

Eliminisanje rizika?

Od 2019. odnosi između Evrope i Kine su se pogoršali zbog zaustavljenog Sveobuhvatnog sporazuma o investicijama (CAI) 2021. godine i odbijanja Pekinga da osudi Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu.

Makron je pozvao Fon der Lajen na putovanje kao način da se projektuje evropsko jedinstvo nakon što su francuski zvaničnici kritikovali nemačkog kancelara Olafa Šolca zbog toga što je otišao solo u Kinu krajem prošle godine.

Makronovi savetnici rekli su da je on podstakao EU da bude snažnija u trgovinskim odnosima sa Kinom i da u velikoj meri podržava stav Fon der Lajen. Međutim, francuski predsednik se javno uzdržao od upotrebe jake antikineske retorike, s tim da je Peking sklon bilateralnim merama odmazde.

Fon der Lajen, za koju će to biti prva poseta Kini otkako je postala predsednica Evropske komisije, rekla je da EU mora da smanji rizike u vezi sa Pekingom, uključujući ograničavanje pristupa Kine osetljivoj tehnologiji i smanjenje oslanjanja na ključne inpute kao što su kritični minerali, kao što su kao i baterije, solarni paneli i drugi proizvodi čiste tehnologije.

Usredsređujući se na prošlonedeljne izjave Fon der Lajen o rizicima trgovine sa Kinom, državni kineski nacionalistički medij Global Times upozorio je da će Evropa trpeti svaki pokušaj prekida ekonomskih veza sa Pekingom.

EU je u teškoj borbi jer je pod velikim pritiskom SAD da prilagodi svoje ekonomske odnose sa Kinom. Razdvajanje Kine i EU služiće samo interesima SAD, ali će i Kina i Evropa patiti“, navodi se.

Makron će, u međuvremenu, biti u pratnji njegovog ministra finansija Bruno Le Mairea i šefice diplomatije Katerine Colona, kao i poslovnih lidera iz oko 50 kompanija, uključujući nuklearnu energetsku grupu EDF, Alstom, grupu za vodu i otpad Veolia i Airbus, koja pregovara o velika narudžba aviona.

Kritičari su istakli da bi dolazak tako velike francuske poslovne delegacije i razmetljivo potpisivanje ugovora mogli poslati pogrešnu poruku dok pokušavaju da se uklone trgovinske zavisnosti sa Kinom.

Fon der Lajen izjavila je nedavno jasno stavljajući do znanja da Evropi i dalje treba i želi da posluje sa Kinom.

Nalet evropskih poseta Kini – od nemačkog kancelara Olafa Šolca prošle godine do španskog predsednika Pedra Sančeza i posete Fon der Lajen-Makrona dolazi usred visokih tenzija između Pekinga i Vašingtona oko pitanja koja se kreću od Tajvana do zabrana izvoza poluprovodnika.

Putovanja lidera EU su u suprotnosti sa odlukom američkog državnog sekretara Antonija Blinkena da otkaže posetu Kini u februaru.

Kina je željna da Evropa ne sledi ono što vidi kao pokušaj SAD da obuzda svoj uspon i više puta je naglašavala svoju podršku „strateškoj autonomiji“, za Peking što je sinonim za nepoštovanje tvrđe linije Vašingtona.

Faktor Ukrajina

Osim trgovine, i jedni i drugi su rekli da žele da ubede Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi donela mir Ukrajini ili bar sprečila Peking da direktno podrži svog saveznika.

„Ako postoji jedna zemlja koja može da navede Moskvu da promeni svoje kalkulacije, to je Kina“, rekao je zvaničnik Jeliseja uoči Makronove trodnevne državne posete.

Nakon što je prošlog meseca posredovao u iznenadnom detantu između Irana i Saudijske Arabije, Peking je bio nestrpljiv da se predstavi kao globalni mirotvorac i alternativa SAD, za koje kaže da raspiruju vatru slanjem oružja Ukrajini.

Ali Zapad je uglavnom odbacio mirovni plan Pekinga zbog odbijanja Kine da osudi Rusiju, a SAD i NATO su upozorili da Kina možda razmišlja o slanju oružja Rusiji.

Sumnje u vezi sa motivima Kine samo su se produbile nakon što je predsednik Si Đinping prošlog meseca odleteo u Moskvu na sastanke sa Putinom tokom njegove prve prekomorske posete od kada je obezbedio treći predsednički mandat koji je razbio presedan.

Iako je Peking demantovao te tvrdnje, EU je tvrdila da Kina nije prešla nijednu crvenu liniju u isporuci oružja Rusiji i želi da „smanji rizik da bude povezana sa ruskim vojnim aktivnostima“.

Makron je takođe rekao da želi da naglasi Siju, sa kojim će se u četvrtak sastati zajedno sa fon der Lajen, da Evropa neće prihvatiti da Kina daje oružje Rusiji.

Očekuje se da će Makron i fon der Lajen takođe ponoviti poruku da Si treba da razgovara i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, sa kojim je ovaj razgovarao uoči njene posete Kini.

„Ukrajina će biti važna tema mojih sastanaka sa predsednikom Sijem i premijerom Lijem“, napisala je fon der Lajen na Tviteru posle poziva.

EU želi pravedan mir koji poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“, dodala je fon der Lajen.

(EURACTIV.rs)