Politika

BORISOV ODNEO POBEDU U BUGARSKOJ: Zabrinjavajući uspon proruske i antievropske stranke na izborima

Autor Milena Antonijević

Sa 62% prebrojanih glasova, koalicija bivšeg dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova vodi sa 25,84% protiv koalicije „Nastavljamo promene – Demokratska Bugarska” sa 24,9% na opštim izborima u nedelju, inače petim u samo dve godine.

Izvor: YouTube/screenshot/Al Jazeera English

Dok se čini da je Borisov verovatni pobednik izbora, zabrinjavajući uspon proruske i antievropske stranke "Vazraždane" može igrati odlučujuću ulogu u ubeđivanju prozapadnih partija da formiraju koaliciju.

Najveći pobednik izbora je proruska antievropska partija „Vazraždane", koja je osvojila 14,9 odsto i već je treća politička snaga u zemlji.

Stranka je dodala skoro 5% svom rezultatu iz prethodnog glasanja, podstaknuta aktivnom kampanjom za referendum protiv evrozone.

EURACTIV Bugarska saopštava da snažan izborni rezultat Vazraždane može delovati kao faktor ujedinjenja između prve dve političke snage za formiranje vlade evroatlantskih političkih snaga zemlje.

Bugarska mora da ubrza rad na usvajanju nekoliko reformi neophodnih za njeno prihvatanje u Šengen, evrozonu i apsorpciju sredstava iz Plana oporavka.

Rezultati ovih izbora potvrđuju ono što se znalo, naše društvo je veoma podeljeno, što je ozbiljan problem. Međutim, ovo je i prilika da se počne sa zašivanjem rascepa društva", prokomentarisao je Hristo Ivanov, jedan od lidera koalicije „Nastavak promena - Demokratska Bugarska", nakon objavljivanja prvih rezultata.

„Zato što je demokratija razgovor između onih koji se ne slažu. Glas građana nam govori da ćemo morati da naučimo da vodimo ovaj razgovor", dodao je on.

Predstavnici GERB-a odbili su da komentarišu izbore.

Samo je Borisovljev lični PR, Sevdalina Arnaudova proglasila bivšeg premijera kao pobednika pre objavljivanja zvaničnih rezultata.

Partija etničkih Turaka, DPS, zauzela je četvrto mesto, sa 12,9%, uživajući visoku podršku u inostranstvu od glasanja bugarskih Turaka u Turskoj.

Peta je proruska Bugarska socijalistička partija sa 8,9 odsto, koja je na putu da zabeleži najniži rezultat u svojoj istoriji.

"Iznenađenje"

Iznenađenje izbora je to što će se stranka bivšeg TV šoumena, Slavija Trifonova „Ima takav narod" najverovatnije vratiti u parlament nakon što osvoji 4,3 odsto glasova.

Populistička partija saopštila je da prikuplja potpise za referendum o transformaciji Bugarske iz parlamentarne u predsedničku republiku.

„Bugarski uspon" ostaje van Narodne skupštine sa 3,06%, a „Levica" sa 2,06%.

Po završetku izbornog dana, ministar unutrašnjih poslova, Ivan Demerdžijev, saopštio je da je policija pokrenula duplo više istraga o kriminalnoj kupovini glasova u odnosu na prethodne izbore, pri čemu je najviše prijava podneto protiv stranaka GERB i DPS.

(EURACTIV.rs)