Politika

POČINJE SUĐENJE HAŠIMU TAČIJU ZA RATNE ZLOČINE: Optužen u Hagu po 10 tačaka

Zvaničan naziv suda u Sheveningenu gde se sudi Tačiju je Specijalizovana veća Kosova, a on je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući progon, ubistvo, mučenje i nestanak ljudi.

Izvor: YouTube/screenshot/Dejan Dimitrijevic

Bivšem kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, koga sunarodnici smatraju herojem zbog vođenja pobune protiv srpske vlasti 1998-99 koja je dovela do nezavisnosti, danas (ponedeljak, 3. april) počinje suđenje za ratne zločine u Hagu.

Zvaničan naziv suda u Sheveningenu je Specijalizovana veća Kosova, a optužio je Tačija u novembru 2020. po 10 tačaka za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući progon, ubistvo, mučenje i nestanak ljudi.

Tači (54) je ubrzo nakon toga podneo ostavku na mesto predsednika i prebačen je u pritvor u Hagu. Trojica njegovih najbližih saradnika, uključujući dva bivša predsednika parlamenta, suočavaju se sa istim optužbama kao i gerilci bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Njih četvorica su optuženi za učešće u „udruženom zločinačkom poduhvatu... tokom kojeg su izvršeni rasprostranjeni ili sistematski napadi" na manjinske srpske civile na Kosovu, kao i na kosovske Albance, protivnike OVK. Svi su negirali optužbe.

Kako su borbe jenjavale i srpske snage su se povlačile sa Kosova zbog NATO bombardovanja, Tači je svoju zelenu uniformu zamenio za plavo odelo i kravatu. Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. bio je premijer, a 2016. postao je predsednik.

Uoči suđenja, širom te male balkanske zemlje mogli su se videti bilbordi na kojima su fotografije i Tačija i bivšeg predsednika parlamenta Kadrija Veseljija sa natpisom „Heroji rata i mira".

Masovna grobnica

Olgica Božanić, kosovska Srpkinja, nada se da će suđenje biti prilika da se sazna šta se dogodilo dvojici braće, Todoru i Lazaru Kostiću, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici u jednom selu na zapadnom Kosovu 2005. godine - što je obuhvaćeno optužnicom.

„Iz iskaza svedoka znamo da su 17. jula 1998. godine zajedno sa svim muškarcima iz sela odvedeni iz kuće i da su bili mučeni", rekla je Božanić za Rojters. „Ali ne znamo kada su i kako tačno ubijeni. Možda ćemo tokom suđenja dobiti neke nove dokaze koji ukazuju na detalje."

Braća Kostić bila su u većoj grupi Srba zatočenih u julu te godine i kasnije ubijenih na ivici litice, a preko njih je prevrnut vojni džip kako bi se sakrili posmrtni ostaci, rekao je istražitelj koji je želeo da ostane anoniman.

Ali 2005. godine tim forenzičkih stručnjaka predvođen Ujedinjenim nacijama otkrio je masovnu grobnicu.

Zajedno sa njena dva brata, 15 Božanićevih rođaka je zatočeno i kasnije ubijeno od strane OVK, rekla je ona. „Očekujem da svi odgovorni za ubistva budu osuđeni kako ne bi mogli ponovo da ubijaju i muče."

Specijalizovana veća Kosova, sa sedištem u Holandiji i koje čine međunarodne sudije i advokati, osnovana su 2015. da bi se bavila predmetima prema kosovskom zakonu protiv gerilaca bivše OVK.

Mnogi kosovski Albanci veruju da je uloga suda da ocrni OVK.

Međutim, Ehat Miftaraj iz nevladinog Kosovskog pravnog instituta rekao je da suđenje treba shvatiti kao slučaj „protiv nekoliko pojedinaca bivše OVK, a ne kao proces protiv OVK ili vrednosti koje zastupa narod Kosova".

Sud je formiran odvojeno od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji se takođe nalazio u Hagu gde je osuđivao uglavnom srpske zvaničnike za ratne zločine u sukobima u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu.

Veruje se da je više od 13.000 ljudi, od kojih je 90% pripadnika etnički albanske većine na Kosovu, poginulo tokom krajem 1990-ih kada je Kosovo još uvek bilo pokrajina Srbije pod vlašću tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića.

Miloševiću je suđeno pred MKSJ, ali je umro 2006. pre nego što je presuda doneta.

Neki visoki srpski zvaničnici, uključujući tadašnjeg načelnika vojske Nebojšu Pavkovića i potpredsednika vlade Nikolu Šainovića, osuđeni su na dugogodišnje zatvorske kazne zbog ratnih zločina na Kosovu.

Borbe su okončane nakon vazdušnih udara NATO-a na srpske snage i proglašenja nezavisnosti Kosova deceniju kasnije.

Kosovo je usvojilo zakon o plaćanju advokata - kosovskih i stranih - za odbranu Tačija i njegovih saradnika, a 16 miliona evra je do sada otišlo u njihov fond za odbranu.

Gregori Kiho, američki advokat iz tima odbrane Tačija, rekao je da će tužioci dobiti dve godine da završe svoje iznošenje dokaza.

„Ovaj čovek se žrtvovao tokom svih ovih godina i nadamo se da ćemo to moći da iznesemo u sudnici i pokažemo da je bio pošten, istinit čovek i da donesemo oslobađajuću presudu", rekao je Rojtersu.

(EURACTIV.rs)