Politika

MORAMO BITI SPREMNI NA SVE ZBOG RUSKOG NUKLEARNOG ORUŽJA: Predsednica Evropskog parlamenta o premeštanju naoružanja

Roberta Mecola, koja je preuzela predsedavanje Evropskim parlamentom u januaru 2022. godine, takođe je upozorila na opasnosti od rastućih populističkih narativa širom Evrope

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Nakon što je Rusija najavila raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, „moramo biti spremni na sve", rekla je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola.

Mecola, koja je preuzela predsedavanje Evropskim parlamentom u januaru 2022. godine, takođe je upozorila na opasnosti od rastućih populističkih narativa širom Evrope uoči evropskih izbora koji će se održati u proleće 2024. godine, rekavši da tradicionalne političke stranke ne smeju da ignorišu razočarane glasače, već da treba da rade na „suprotstavljanju naraciji".

Mecola je prokomentarisala plan ruskog predsednika Vladimira Putina da rasporedi nuklearno oružje u susednoj Belorusiji -- približavajući ga teritoriji NATO-a.

To je "u suštini eskalacija nakon što je Međunarodni krivični sud izdao međunarodnu poternicu, što je bez presedana, izuzetno snažna poruka", rekla je ona.

„Moramo da budemo spremni na sve, i tu moramo da shvatimo da se rat ne završava i da ćemo nastaviti da insistiramo da dok se Rusija ne povuče iz Ukrajine, nećemo prestati da odgovaramo", dodala je ona.

Još jedna briga za Mecolu, posebno uoči izbora za EU sledeće godine, je „sve veći broj birača koji se osećaju potpuno obespravljeno".

„Moglo bi se reći da su se tradicionalne političke stranke navikle na svoju biračku bazu i apelovale na njih samo u vezi sa porukama, bilo o ratu, o društvenom i ekonomskom uticaju onoga sa čime se suočavamo, visokoj inflaciji itd", dodala je ona.

„Ono što moramo da shvatimo je da je najgore što možemo da uradimo da ignorišemo te obespravljene glasače i da se ne suprotstavljamo narativu. U današnjoj politici, jako je jednostavno izvući se sa populističkim naslovom."

„Ali ako ste u politici da biste uradili pravu stvar, morate da budete sigurni da idete dalje od naslova i objasnite kako pravite razliku u životima ljudi, kako možete da prenesete poruku da je politika u službi dobrobiti", dodala je šefica Evropskog parlamenta.

U sadašnjem Evropskom parlamentu, uprkos usponu desničarskih i populističkih partija, Mecola je rekla da je „većina formirana u konstruktivnom proevropskom centru" - za koju kaže da bi se „izborila sa izazovima migracija, klimatskim i digitalnim izazovima i sa čim će se još ova Evropska unija suočiti u narednih nekoliko godina."

Upitana da prokomentariše medijske spekulacije da bi ona mogla biti kandidat Evropske narodne partije za sledećeg predsednicu Evropske komisije, Mecola nije ni demantovala ni potvrdila:

„Za mene biti predsednica EP nije samo privilegija i čast, već i ogromna odgovornost. Ovo je uloga koju shvatam veoma ozbiljno, to je uloga koju ću nastaviti da radim do kraja svog mandata. Posle toga ću se kandidovati za svoje mesto na Malti."

(EURACTIV.rs)