Politika

DETALJI SLUČAJA PROTIV DONALDA TRAMPA: Za šta je sve optužen i da li će se povući iz predsedničke trke 2024. godine

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Protiv Donalda Trampa podignuta je optužnica pred sudom u Menhetnu. Za šta je tačno optužen i da li će se zbog toga povući iz predsedničke trke 2024. godine?

Izvor: YouTube/CBN News

Istražna porota na Menhetnu odlučila je da podigne optužnicu protiv bivšeg predsednika Amerike, Donalda Trampa. Očekuje se da će se Tramp predati tokom sledeće nedelje, a "Si-En-En" objašnjava šta će se dalje desiti sa bivšim predsednikom SAD.

Kancelarija državnog tužioca još uvek nije optužnicu učinila javnom, i pretpostavlja se da će javnost saznati šta sve u njoj piše tek kada se Tramp bude pojavio pred sudom i čuo optužbe.

"Večeras smo kontaktirali advokate gospodina Trampa kako bismo dogovorili njegovu predaju tužiocu zbog opdizanja optužnice, koja je i dalje zapečaćena", potvrdila je kancelarija tužioca Alvina Braga.

Kako će izgledati proces protiv Trampa?

Prvo pojavljivanje pred sudom obično je javno, i Tramp će biti sproveden kroz ceo redovni proces pre izlaska u sudnicu, uključujući i uzimanje otisaka prstiju.

Prvo pojavljivanje obično podrazumeva da se optuženi izjasni o krivici, i da se pred sudom raspravlja o kućnom pritvoru ili ograničenju slobode kretanja kao što su putovanja. Tramp će biti informisan o pravima koje ima.

Pošto je reč o bivšem predsedniku Amerike, kojji je trenutno u novoj trci za tu poziciju, postoji i posebna procedura vezana za obezbeđenje. Tramp mora bilo koje putovanje, pa i odlazak do tužioca, da uskladi sa Tajnom službom i drugim agencijama reda i zakona. Njujorška policija je već internim dokumentom obaveštena da bude u pripravnosti od petka.

Izvori bliski istrazi naveli su da optužnica protiv Trampa sadrži više od 30 tačaka, i da su sve vezane za prevaru, ali to nije zvanično potvrđeno.

Ovo je prvi put da je bivši predsednik Amerike, ili aktuelni predsednički kandidat, optužen za krivično delo. Istraga protiv Trampa, za koju je inicijalna kapisla bio novac koji je dao glumici iz filmova za odrasle, Stormi Danijels, trajala je godinama.

Izvor: YouTube/Jimmy Kimmel live

U pitanju je novac koji je Trampov advokat Majkl Koen dao Danijelsovoj nekoliko dana pre predsedničkih izbora 2016. godine. Stormi je tada dobila 130.000 dolara da ne bi progovorila o aferi koju je imala sa Trampom desetak godina ranije, a koju on i dalje poriče. Sporan je i novac kojim je Trampova kompanija nadoknadila taj potez Koenu. Isplaćeno mu je ukupno 420.000 dolara, od čega je 130.000 bilo namenjeno Danijelsovoj, a ostatak se smatra troškovima i bonusom za advokata.

Koen se već izjasnio krivim za devet federalnih krivičnih dela, među kojima su laganje pred Kongresom, prevara sa porezom i kršenje pravila finansiranja predsedničke kampanje.

Izvor: YouTube/CNN

Odluka da optužnica bude podignuta nije bez rizika, ocenjuje "Si-En-En", niti je garancija da će Tramp biti i osuđen. On je ranije izjavio da "neće ni pomisliti" o izlasku iz predsedničke trke ukoliko bude bio optužen.

Trampov advokat Kris Kajs nazvao je podizanje optužnice "najnižom tačkom za američki pravosudni sistem".

"Nekada je kancelarija državnog tužioca na Menhetnu bila za divljenje, a sada je unakažena od strane političara i oportunista koji žele da zarade na Trampovom brendu. Potpuno odsustvo zakonske osnove, zajedno sa političkom prirodom gonjenja, trebalo bi da utera strah u kosti svakog građanina Amerike, bez obzira na njegovo mišljenje o Trampu", rekao je Kajs.

Protiv Trampa se trenutno vodi odvojena istraga u američkoj državi Džordžiji, gde se očekuje da će specijalna istražna porota takođe podići optužnicu zbog pokušaja da se izmene rezultati predsedničkih izbora 2020. godine.

Tramp se oglasio, traži i novac

Tramp se odmah oglasio na društvenim mrežama, a pokrenuo je i kampanju prikupljanja novca za pomoć tokom sudskog procesa.

"Duboka država iskoristiće sva sredstva da ugasi jedini politički pokret koji vas stavlja na prvo mesto. Živimo u najmračnijem poglavlju američke istorije. Otkad sam se kandidovao za predsednika kao potpuni politički autsajder, korumpirana vladajuća klasa pokušavala je da ugasi naš pokret. Uz vašu podršku, ispisaćemo sledeće veličanstveno poglavlje američke istorije, i 2024. će ostati zauvek zapamćena kao godina kada smo spasli našu republiku. Učinićemo opet Ameriku sjajnom", piše u pismu koje je Tramp uputio svojim donatorima.

(EURACTIV.rs)