Politika

NEĆEMO PREDATI KONTROLU NAD NUKLEARNIM ORUŽJEM: Šta znači Putinov novi plan o smeštanju naoružanja u Belorusiju

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Rusija će smestiti nuklearno oružje u Belorusiju, a Putin je taj potez nazvao sličnim "postupcima Amerike koji traju već čitavu deceniju".

Izvor: EPA-EFE/Pavel Bednyakov/SPUTNIK

Rusija će skladištiti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, potvrdio je ovog vikenda ruski predsednik Vladimir Putin. Moskva će do početka jula završiti izgradnju posebnog skladišta, i već je prebacila sistem kratkosežni raketa "Iskander" u Belorusiju.

Rusija je takođe pomogla Belorusiji da adaptira deset aviona kako bi im omogućila da prenose nuklearne bojeve glave, i već za nekoliko dana će započeti obučavanje pilota za upravljanje njima.

Belorusija je među najbližim saveznicima Moskve, i pomogla je u invaziji dozvolivši trupama Kremlja da uđu u Ukrajinu sa severa. Tokom rata u Ukrajini koji traje već duže od godinu dana, postojali su strahovi da će Belorusija opet biti upotrebljena kao polazna tačka ofanzive, ili da će se trupe Minska uključiti u konflikt.

Belorusija na svojoj teritoriji nije imala nuklearno oružje od početka devedesetih. Nakon kolapsa Sovjetskog saveza, pristala je da svo oružje masovnog uništenja prebaci u Rusiju.

Rusija će, rekao je Putin u subotu, zadržati kontrolu nad taktičkim oružjem "baš kao što to radi Amerika".

"Nećemo prepustiti drugome kontrolu nad nuklearnim oružjem. Amerika to ne čini sa svojim saveznicima. U suštini radimo isto što SAD rade već čitavu deceniju", rekao je Putin, koji je nedavno optužen za ratne zločine u Ukrajini.

(EURACTIV.rs)