Politika

PRIHVAĆENA PETICIJA ZA SMENU GRADONAČELNIKA NA SEVERU KOSOVA: Odluka može da bude doneta u aprilu ili slede novi izbori

Centralna izborna komisija u Prištini prihvatila je peticije građana za smenu predsednika opština na severu KiM i odredila 21. april za glasanje, nakon kojeg će ukoliko uspe, biti organizovani novi izbori

Izvor: Youtube/MES TRAVEL & THINGS/Screenshot

Centralna izborna komisija u Prištini prihvatila je peticije građana za smenu predsednika opština na severu KiM i odredila 21. april za glasanje, nakon kojeg će ukoliko uspe, biti organizovani novi izbori.

Na glasanju 21. aprila biće potrebno da se za smenu predsednika izjasni 50 odsto plus jedan glasač iz biračkog spiska.

Kakve su pravne procedure?

Kako je ranije za EURACTIV objasnila Milica Andrić Rakić iz NVO "Nova građanska inicijativa", prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, moguće da se gradonačelnik smeni, a za to je upravo potrebna peticija u kojoj 20 odsto građana traži lokalni referendum za smenu, a onda i organizaciju lokalnog referenduma gde 50 odsto građana mora da izađe i da glasa za smenu gradonačelnika.

Rakić Andrić je tada podsetila da je međunarodna zajednica ta koja je insistirala da Kosovo razvije pravi okvir za sprovođenje ove peticije.

"Dakle, iako zakon definiše da može da se sprovede peticija, ne postoji zakon o lokalnom referendumu, niti generalno zakon o referendum, pa su tako bar prvi korak definisali kroz podzakonski akt, Evropska unija je učestvovala u izgradnji tog administartivnog uputsva na osnovu kojeg se sada sprovodi peticija i generalno njihov zahtev prema kosovskim vlastima je da se što pre otvori prostor za izbore", rekla je ona za naš portal.

Ambasador EU u Prištini pozdravio odluku

Ambasador EU u Prištini Tomaš Suniog podržao je odluku CIK-a da verifikuje potpise i zakaže glasanje za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu, ističući da je ključno da se stvore uslovi da se taj proces sprovede neometano.

"Cenimo detaljan proces verifikacije potpisa CIK-a i njihovu odluku da zakažu glasanje za smenu gradonačelnika. Sada je ključno da CIK izvrši neophodne pripreme kako bi osigurao nesmetan proces i stvorio uslove za slobodno i pošteno glasanje", naveo je Suniog na društvenoj mreži "X".

Aktuelni predsednici albanske nacionlanosti u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić izabrani su na izborima prošle godine, uz bojkot većinskog srpskog stanovništva.

Prethodno su predstavnici Srba napustili sve institucije na severu KiM pod patronatom vlade u Prištini, nezadovoljni njenim odlukama, odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština i raspoređivanjem specijalnih policajaca na severu.

(J.N./EURACTIV.rs)