Politika

LOBISTI AMAZONA SE SUOČAVAJU SA ZABRANOM ULASKA U EVROPSKI PARLAMENT: Da li izborna godina ima veze sa tim?

Autor Milena Antonijević

Amazon lobistima će biti zabranjen pristup Evropskom parlamentu, a kompanija može ponovo dobiti pristup ako pokaže „spremnost za saradnju", kaže ključni zakonodavac

Izvor: Mondo/Amazon

Kvestori ove institucije ovlastili su generalnog sekretara parlamenta da povuče 14 ulaznih bedža ove tehnološke kompanije, rekao je za Politico poslanik rumunskog Renev-a Dragoš Pislaru.

Kvestor i poslanik Zelenih Marsel Kolaja potvrdili su odluku.

Taj potez je zatražio parlamentarni odbor za zapošljavanje, kojim Pislaru predsedava, a nakon što su predstavnici kompanije u više navrata odbili da učestvuju u dijalogu o pitanjima vezanim za rad sa poslanicima.

„Stvar se može ponovo razmotriti ako Amazon pokaže volju da sarađuje, posebno na zahtev odbora za zapošljavanje", rekao je Pislaru, a tačka za koju je Kolaja potvrdio da je uključena u belešku predstavljenu na sastanku kvestora bila je „dovoljna spremnost. "

Predstavnici Amazona su pozvani da prisustvuju saslušanju odbora za zapošljavanje na temu „Uslovi rada u Amazonovim skladištima" 23. januara, ali se nisu pojavili, tvrdeći da je obaveštenje od oko mesec dana bilo prekratko.

Komitet je napisao pismo predsednici parlamenta Roberti Metsoli tražeći da se lobistima kompanije uskrati pristup instituciji.

„Nerazumno je da Amazon lobira za članove dok im se istovremeno oduzima pravo da zastupaju interese evropskih građana i da se raspituju o tvrdnjama o kršenju osnovnih prava sadržanih u ugovorima EU i zakonima o radu EU", navodi se u pismu. 

„Veoma smo razočarani ovom odlukom, jer želimo da konstruktivno sarađujemo sa kreatorima politike", rekla je portparolka Amazona Sara Tap u saopštenju, dodajući da ih je kompanija „u nekoliko navrata pozivala da posete" objekte.

Amazon je odbio da organizuje posetu nemačkoj fabrici u decembru jer je to bio termin kada je njegovo poslovanje na vrhuncu. 

„Taj poziv - da posete naše objekte -  još uvek važi i bili bismo radi da pokažemo ulaganja koja smo napravili kako bismo obezbedili da naše radno okruženje bude moderno, privlačno i bezbedno", kazala je Tap.

Inače, zastupnicima nije dozvoljeno da idu u misiju od 1. aprila do 30. septembra tokom izborne godine.

(M.A./EURACTIV.rs)