Politika

MAKRONOVA STRANKA TRAŽI VODEĆEG KANDIDATA ZA EVROPSKE IZBORE: Ključne političke ličnosti odbile posao, rok opet pomeren

Datum objavljivanja kandidata za EU Makronove partije Preporod je nekoliko puta odlagan, a ključne političke ličnosti su odbijale posao, izazivajući zabrinutost da stranka nije spremna da pokrene svoju predizbornu kampanju za EP.

Izvor: Youtube/FRANCE 24 English

Očekuje se da će Makronova liberalna partija Preporod (Obnovimo Evropu) održati svoj prvi zvanični sastanak u kampanji 9. marta, izvestio je AFP u sredu, a očekuje se da će tamo biti i glavni kandidat stranke – ali niko ne zna ko je, uključujući i najviše lidere stranke.

Ime favorita trebalo je da bude objavljeno krajem januara pre nego što je pomereno za februar. A sada se čini da je 9. mart novi rok.

"Izgubili smo vreme", rekao je francuski poslanik iz Obnovimo Evropu Bernard Geta.

Partija Preporod, čiji je osnivač francuski predsednik Emanuel Makron je jedan od osnivača grupe "Obnovimo Evropu" u Evropskom parlamentu.

Postoji osećaj nelagodnosti u stranci jer se čini da je šira kampanja već počela, sa protestima farmera koji su primorali druge lidere da se pozicioniraju po strukturnim pitanjima kao što su trgovinska politika i evropski zeleni dogovor.

U međuvremenu, ankete pokazuju da Preporod stagnira u proseku na 19 odsto od decembra, prema podacima OpinionWay-a, daleko iza ekstremno desničarskog Nacionalnog saveza (Rasemblement National - RN).

Partija Obnovimo Evropu u celini mogla bi da padne sa 101 na 84 mesta u Evropskom parlamentu, prema podacima koje je za Euractiv dobio od anketara Europe Elects.

Dugo vremena, Stefan Sejourne, tadašnji šef Preporoda, smatran je prirodnim kandidatom. Ali njegova iznenađujuća objava početkom januara da će postati francuski ministar spoljnih poslova uništila je nade da će on voditi stranku – iako je i dalje generalni sekretar stranke Preporod.

Kako sada stoji, Preporod je jedina partija u Francuskoj bez kandidata na vrhu.

"Potreban nam je neko ko može da se suprotstavi i poslanici sa krajnje levice Manon Obri i kolegi iz RN Džordanu Bardeli", rekao je izvor iz stranke za Euractiv. Obojica se vide kao prezentabilni, komforni u predizbornoj kampanji i vešti u političkim debatama.

Francuski premijer Gabrijel Atal pozdravljen je kao jedini politički lider koji će se, de facto, suočiti sa Bardelom da brani vladin rekord.

Atal će "postati lice makronizma na evropskim izborima u junu", rekao je u januaru Mujtaba Rahman, generalni direktor za Evropu u geostrateškoj konsultantskoj kompaniji Eurasia Group. Za njega se kaže da je "telegeničan, jasan i borben".

Nema jasne izborne strategije

Ali kada je u pitanju izbor pravog kandidata za liderstvo u EU, nije jasno ko bi mogao da odgovori na izazov u Preporodu – posebno pošto postoji jasna spoznaja da se biračka baza stranke sužava.

Imena su previše raznolika da bi se ispitalo mišljenje.

Najozbiljniji potencijalni kandidati, uključujući bivšeg ministra poljoprivrede Džuliena Denormandiea, ministra ekonomije Bruna Le Mera i bivšeg ministra odbrane Džen Iv le Driana, svi su formalno odbili posao.

Valeri Hejer, novoizabrana liderka grupe Renev koja sledi Sejourneove stope, takođe je dobra opcija, ali ona nije komentarisala ideju, rekavši za Euractiv da je njen fokus bio isključivo na njenom predsednikovanju.

Ime komesara EU za unutrašnje tržište Tjerija Bretona takođe je jedno od opcija.

"Zabrinut sam zbog odsustva kolektivnog razmišljanja u ovoj fazi o tome ko će voditi [trku]", rekao je novi član EP Žil Bojer za Le Figaro u ponedeljak. On je član desničarske partije Horizonti, koju predvodi bivši premijer Eduard Filip (2017-2020) i saveznik Makronove partije.

Na kraju krajeva, još uvek nema jasne izborne strategije: da li stranka treba da se pomeri udesno i da se nada da će dobiti glasove liberalnih konzervativaca? Ili bi trebalo da se otvori ulevo i pokuša da se dodvori bivšim glasačima Makrona, da se ne bi okrenuli kandidatu socijalista, Rafaelu Gluskanu?

Bojer je pozivao da prednjači ličnost koja je orijentisana ka levici, bivši ministar saobraćaja i EU Kleman Bon: "Možda se ne vidimo oči u oči po svim pitanjima, ali u vezi sa EU smo veoma složni".

Beaune, glavni Makronov savetnik u EU pre nego što je postao ministar i ko-lider manifesta Preporoda 2024. sa poslanikom EU Paskalom Canfinom, smenjen je iz vlade ranije ove godine zbog svog protivljenja zakonu o imigraciji, za koji je rekao da podržava neke od desničarskih narativa. Neki već kažu da bi mogao naljutiti Makronove desničarske pristalice.

U sedištu Preporoda raspoloženje je loše: "Na kraju dana, znamo da odluka neće doći iz stranke, već samo iz Makronove glave", rekao je drugi izvor iz stranke Euractiv.

Po principu poznatom kao "Vodeći kandidat" (Spitzen kandidat), evropske političke grupe uoči izbora za Evropski parlament objavljuju svog kandidata za predsednika Evropske komisije.

Stranka koja osvoji većinu mesta u Evropskom parlamentu tada zahteva da njihov kandidat zauzme mesto na čelu Komisije.

Međutim, to zavisi i od lidera zemalja članica biraju predsednika Evropske komisije kog potom potvrđuje većina poslanika u Evropskom parlamentu.

Evropski izbori u 27 zemalja članica održavaju se od 6. do 9. juna ove godine.

(JA/EURACTIV.rs)