Politika

ŠTA URSULA FON DER LAJEN NOSI U DRUGI MANDAT? Među predizbornim obećanjima i Zapadni Balkan

Nakon što je najavila zvaničnu kandidaturu, Fon der Lajenova je poručila da će ''braniti demokratiju od onih koji su pokušali da je unište'', čime je na neki način otpočela kampanju

Izvor: YouTube/European Commission/Screenshot

Ursula fon der Lajen objavila je u ponedeljak (19. februara) da namerava da uđe u trku za još jedan mandat za mesto predsednice Evropske komisije, za šta je dobila podršku Hrišćansko-demokratske unije Nemačke (CDU).

Da li je "radila u interesu Evropske unije" i kakvi su rezultati koje je tokom prvog mandata postigla, predmet su naširokih polemika, pa se već formiraju struje "ko će pružiti podršku, ko će joj okrenuti leđa u trci na evropski tron".

Evropska narodna partija, trenutno najbrojnija politička grupacija u Evropskom parlamentu, podržala je kandidaturu Ursule fon der Lajen za mesto predsednice Evropske komisije. Predsednik EPP Manfred Veber na konfereniciji za medije istakao je da je aktuelna šefica Komisije njihov jedini predloženi kandidat za tu poziciju i podsetio da je to predstavljeno u njenoj stranci, Hrišćansko-demokratskoj uniji u Nemačkoj u ponedeljak.

Kandidatura treba da bude potvrđena i zvanično na kongresu Evropske narodne partije početkom marta. U svom obraćanju nakon sastanka EPP, Ursula fon der Lajen se zahvalila na podršci i istakla da će joj jedan od ključnih priortiteta biti odbrana evropskih demokratija.

Šta Fon der Lajenova "nosi" u drugi mandat?

Nakon što je najavila zvaničnu kandidaturu, Fon der Lajenova je poručila da će ''braniti demokratiju od onih koji su pokušali da je unište'', čime je na neki način otpočela kampanju.

''Najvažnija stvar je demokratija, vladavina prava koju branimo i zajednički mir'', rekla je Fon der Lajen, dodajući da njena predizborna kampanja teži da ''jasno stavi do znanja'' ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i strankama krajnje desnice u Evropi da im ''evropska demokratija stoji na putu'', prenosi Rojters.

Ona je ocenila da oni žele da unište Evropu, i da je zbog toga važno da ''ljudi pomognu da se Evropa očuva''.

Zapadni Balkan dobio mesto među "predizbornim obećanjima"

Kada je u pitanju proširenje Evropske unije , ističe da će u potencijalnom drugom mandatu biti njegov snažan zagovornik.

"Uvek sam snažno podržavala proširenje, istovremeno govoreći jasno da je to proces zasnovan na zaslugama i nastavljam da insistiram na tome. Dobro je videti kako zemlje Zapadnog Balkana, ali i Moldavija i Ukrajina rade sve moguće da bi postigle neophodne reforme i napredovale na putu ka Evropskoj uniji. U potencijalnom narednom mandatu biću snažna podrška proširenju Zapadnim Balkanom", rekla je Ursula fon der Lajen.

Republikanci joj okreću leđa?

Kandidat francuskih Republikanaca na evropskim izborima Fransoa Gvazije Belami, saopštio je da ta konzervativna stranka neće glasati za drugi mandat Ursule fon der Lajen na čelu Evropske komisije.

"Nećemo da je podržimo na izborima, jer smatramo da njeni rezultati nisu u skladu sa onim što Evropa danas očekuje", rekao je Belami, dodavši da Fon der Lajen ni na prethodnim izborima 2019. godine nije bila republikanski, već izbor francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Republikanci kritikuju predsednicu EK zbog ekološke politike, za koju tvrde da je uzrokovala nezadovoljstvo širom Evrope.

(J.N./EURACTIV.rs)