Politika

ODNOSI PEKINGA I BUDIMPEŠTE U USPONU: Kina nudi podršku Mađarskoj u bezbednosnim pitanjima

Autor Milena Antonijević

Kina je dugogodišnjem strateškom partneru Mađarskoj ponudila podršku u pitanjima javne bezbednosti, prevazilazeći trgovinske i investicione odnose, baš u trenutku kada se NATO bori da proširi svoju mrežu u Evropi

Izvor: EURACTIV/ J.A.

Kina se nada da će produbiti veze u oblasti sprovođenja zakona i bezbednosti sa Mađarskom dok ove dve zemlje obeležavaju 75. godina diplomatskih odnosa, rekao je Orbanu prošle nedelje ministar javne bezbednosti Kine Vang Sjaohong, a prenela novinska agencija Sinhua.

Tokom posete Budimpešti, Vang je rekao da se nada da će takvi napori biti „novi vrhunac bilateralnih odnosa" u oblastima kao što su borba protiv terorizma i transnacionalnog kriminala.

Oni bi takođe obuhvatili izgradnju kapaciteta za bezbednost i sprovođenje zakona u okviru Inicijative predsednika Si Đinpinga Pojas i put, koja ima za cilj da poveže Kinu sa svetom kroz trgovinske i infrastrukturne veze.

Vang se takođe sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Šandorom Pinterom i potpisao dokumente o pprovođenju zakona i bezbednosnoj saradnji, saopštila je Sinhua u nedelju, ali nije iznela detalje.

Kineska bezbednosna garancija dolazi pošto je Mađarska, ruski saveznik, radila na razvodnjavanju svoje zavisnosti od zapadnih zemalja u protekloj deceniji pod Orbanom, nedavno se odupirući pritisku da odobri proširenje NATO-a u Evropi.

Mađarska je jedina država NATO koja nije ratifikovala zahtev Švedske za pridruživanje bezbednosnom bloku.

Kina je kritikovala NATO, posebno nakon što je blok prošle godine rekao da je Peking doveo u pitanje njegove interese, bezbednost i vrednosti svojim „ambicijama i politikom prinude".

Kineski državni mediji nazvali su NATO "ozbiljnim" izazovom globalnom miru i stabilnosti.

Bezbednosni pakt sa Mađarskom predstavlja diplomatsku pobedu Kine u Evropskoj uniji, pošto blok odmerava svoje veze sa drugom po veličini svetskom ekonomijom u odnosu na razlike u pogledu ljudskih prava, trgovinske neravnoteže i ruske invazije na Ukrajinu.

Sve veći afinitet ove centralnoevropske zemlje prema Pekingu već je zabio klin u kovčeg kolektivnog fronta EU.

Mađarska je u nekoliko navrata stajala po strani ili se usprotivila stavovima EU koji su kritični prema Kini po pitanjima kao što su ljudska prava, i pozdravila kineske investicije uprkos pozivu EU članicama da usklade odnose sa Kinom sa onima u bloku.

Mađarska je dom najveće logističke i proizvodne baze Huavei Technologies van Kine, uprkos upozorenjima Evropske komisije da telekomunikacioni gigant predstavlja rizik po bezbednost EU.

Od 2016. godine, Huavei u partnerstvu sa firmom za veštačku inteligenciju sa sedištem u Šangaju Iitu Technologi radi na rešenjima za pametne gradove kako bi se poboljšala javna bezbednost i policija uz korišćenje veštačke inteligencije i nadzora.

Mađarska će takođe uskoro ugostiti prvu evropsku fabriku kineskog proizvođača automobila BID.

(M.A./EURACTIV.rs)