Politika

FEBRUARSKA PROJEKCIJA IZBORA ZA EU: Izgledi Le Pen i Meloni rastu dok Nemačka skreće nalevo sa Vagenknehtovom

Autor Milena Antonijević

Prema projekcijama Europe Elects za Euractiv sredinom februara, rastu izgledi Fratelli d'Italia i francuski Rassemblement National, dok Nemačka skreće nalevo sa strankom na čijem je čelu Sahra Vagenkneht

Izvor: Printscreen/Youtube/European parliament

Nakon što je u oktobru napustila tradicionalnu nemačku levičarsku partiju Die Linke, nova stranka Sahre Vagenkneht (BSV) je prvi put ušla u projekcije krajem januara sa tri mesta i trenutno se predviđa da će osvojiti sedam.

Njen prirodni savez u Evropskom parlamentu je grupa Levica, zajedno sa Die Linke, za koju se trenutno predviđa da će pasti na tri mesta, i Partija za zaštitu životinja, za koju se očekuje da će imati jedno mesto.

Ako se BSV na kraju pridruži, velika popularnost Vagenknehtove povećala bi nemačku zastupljenost u grupi Levica u Evropskom parlamentu na 11 mesta, pet više nego 2019, što je najviše u istoriji parlamenta.

Sada se predviđa da će grupa Levica imati 44 mesta i, samo četiri mesta je udaljena od grupe Zeleni/EFA, pa se tako bliži tome da postane šesta sila parlamenta.

Sa sedam mesta, stranka Vagenknehtove postala bi vodeća stranka u levici, iznad irske Sinn Fein i La France Insoumise za koje se predviđa da će osvojiti po šest mesta, što bi novoj nemačkoj levici obezbedilo vođstvo grupe.

Tako bi suprotstavljena partija Die Linke bila stavljena u nezgodan položaj jer bi njen lider Martin Širdevan mogao da izgubi mesto predsednika Levice.

Sa druge strane spektra, krajnje desničarski AfD je izgubio četiri mesta u poređenju sa projekcijama iz kasnog januara, na 18 mesta.

Pad je usledio nakon višenedeljnih protesta protiv stranke krajnje desnice nakon što je sastanak sa neonacistima sredinom januara u cilju planiranja „remigracije" postao javan, što je možda i navelo birače da pređu u Vagenkneht.

Razlikujući se od Die Linkea, Vagenknehtova ima društveno konzervativniji i evroskeptičniji ton. Ta promena, učinila je posebno popularnom kod krajnje desničarske AfD i konzervativnih glasača, ističu politikolozi.

Gledajući u centar, liberalni FDP je izgubio dva mesta od poslednjih projekcija na četiri, što je za jedno manje u poređenju sa rezultatima iz 2019. godine.

Krajnja desnica nastavlja da pobeđuje u Francuskoj i Italiji

Krajnje desničarski Rasemblement National Marine Le Pen osvojio je tri mesta više u poređenju sa projekcijama od kraja januara, što potvrđuje stabilan rast od 2019. sa trenutno 22 na 29 mesta, uključujući dva L'avenir francaise, krajnje desničarske stranke povezane sa RN.

Ovakvi rezultati bi učvrstili kontrolu Le Penove nad ID grupom, čije vođstvo trenutno pripada italijanskoj Legi. Predviđa se da će stranka Matea Salvinija osvojiti osam poslaničkih mesta u odnosu na 28 u 2019.

S obzirom na opadajuću popularnost Lege, predviđa se da će Fratelli d'Italia italijanske premijerke Đorđe Meloni dobiti 25 mesta, dva više nego u projekciji Euractiv-a za kraj januara.

Očekuje se da će Meloni, koja bi mogla da se kandiduje kao vodeći kandidat stranke na izborima, kako prenosi Korijere dela sera, potvrditi dominaciju svoje stranke nad ostalim italijanskim desničarskim snagama, dok će učvrstiti svoj uticaj u grupi evropskih konzervativaca i reformista (ECR).

Drugi ključni događaji u poslednje dve nedelje

  • Grupa krajnje desnice Identitet i demokratija (ID) dobija jedno mesto, do 92
  • Grupa ECR dobija tri nova mesta, do 83, zahvaljujući inkorporaciji francuske krajnje desničarske Reconkuete
  • Liberalna grupa Renev Europe osvojila je dva mesta, do 84.
  • Grupa Zeleni/EFA gubi tri mesta, na 48.
  • Rumunska krajnje desničarska partija S.O.S, koja nastoji da se pridruži ID-u, gubi svoja dva predviđena mesta, na nulu.

(M.A./EURACTIV.rs)