Politika

SUD U HAGU IZDAO NALOG ZA HAPŠENJE PUTINA: Optužen za ratne zločine u Ukrajini

Autor Tamara Milošević Grbić

Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optužujući ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Izvor: EPA-EFE/Mikhail Metzel

Međunarodni krivični sud u Hagu saopštio je da je izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina zbog njegove navodne umešanosti u otmice dece iz Ukrajine.

Sud je u saopštenju naveo da je Putin „navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju“.

Takođe izdat je nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Ruske Federacije, zbog sličnih optužbi.

Predsednik suda Pjotr Hofmanski rekao je u video izjavi da iako su sudije MKS-a izdale naloge, na međunarodnoj zajednici će biti da ih sprovede. Sud nema sopstvenu policiju za sprovođenje naloga.

"MKS obavlja svoj deo posla kao sud. Sudije su izdale naloge za hapšenje. Izvršenje zavisi od međunarodne saradnje“, kazao je Hofmanski.

Moguće suđenje bilo kom Rusu u MKS je još daleko, pošto Moskva priznaje nadležnost suda, stav koji je ranije ove nedelje potvrdio portparol Kremlja Dmitrij Peskov i ne izručuje svoje državljane.