Politika

HOĆE LI ŠPANIJA DA PRIZNA PALESTINU? Španska ministarka ide u Gazu, planira da osudi "licemerje" međunarodne zajednice

Članica levičarske platforme Sumar i španska ministarka rada Jolanda Diaz otputovaće u Palestinu da zahteva prekid vatre u sukobu između Hamasa i Izraela i osudi “licemerje” međunarodne zajednice u bliskoistočnom sukobu.

Izvor: YouTube/ Diario Público/Screenshot

Diaz, koja je i potpredsednica španske vlade premijera Pedra Sančeza, otputovaće u region na poziv palestinskog ministra rada da potpiše memorandum o radnim odnosima, a iskoristiće i priliku da se sastane sa organizacijama za ljudska prava i zatraži prekid vatre u Gazi, najavilo je njeno ministarstvo u sredu.

Diaz takođe planira da osudi "međunarodno licemerje" u sukobu.

Prema Diaz, u Gazi se krši međunarodno pravo, vrše se ratni zločini i "svakodnevno se ubijaju deca" – uz "saučesništvo i ćutanje cele međunarodne zajednice".

Među uslovima koje je njena platforma Sumar postavila za koalicioni sporazum sa Sančezom bilo je i špansko priznanje palestinske države. Prema istim izvorima, datum putovanja, o kojem je obavešten i premijer Pedro Sančez, još nije određen - iako se očekuje da će se to dogoditi uskoro.

Španija spremna na "jednostrane korake"

Premijer je krajem prošle godine izjavio da je Madrid spreman da jednostrano preduzme ovaj istorijski korak ako to zajednički ne učine partneri iz EU. Ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares je ove nedelje rekao da će Španija "sama doneti sopstvenu odluku" o priznavanju palestinske države ako ne bude konsenzusa među članicama EU.

Devet od 27 država članica EU već priznaje državu Palestinu.

U intervjuu koji je u ponedeljak objavio portal Saudi Arab News, Albares je najavio da je Madrid spreman sam da preduzme taj korak.

"Imamo dijalog sa evropskim zemljama, želimo da vidimo kako možemo da postignemo napredak. Ako na kraju ne uspemo da postignemo konsenzus, Španija je suverena zemlja i sama će donositi odluke", rekao je Albares.

On je takođe istakao da se mir na Bliskom istoku može postići samo stvaranjem "jedinstvene palestinske države koja će ujediniti Gazu i Zapadnu obalu pod jednom palestinskom vladom, povezane koridorom sa morem, i sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom".

Albares kaže da je to "stvarno rešenje" i "samo za palestinski narod, kao i najbolja garancija bezbednosti za Izrael i mira na Bliskom istoku".

Sančez i Hamas

U novembru 2023. Sančez je otputovao u Izrael, Palestinu i Egipat sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom kako bi objasnio da će Španija jednostrano priznati palestinsku državu ako međunarodna zajednica ne donese zajedničke odluke u tom pravcu.

U Ramali, pred predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom, Sančez je branio zajedničku borbu protiv terorizma nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i ponovio da Madrid preferira koegzistenciju dve države, Izraela i Palestine.

Sančez je tada rekao da je "neselektivno ubijanje nedužnih civila, uključujući hiljade dece, potpuno neprihvatljivo" tokom posete graničnom prelazu Rafa. Njegove reči izazvale su kratku diplomatsku krizu sa Izraelom i desničarskim partijama u Španiji, kao i desničarskom partijom Voks, ali i Evropskim parlamentom.

Lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber je tada optužio Sančeza da deli Evropu "aplaudirajući teroristima Hamasa".

(JA/EURACTIV.rs)