Politika

SLOVAČKA VLADA RAZMATRA ISKLJUČENJE NVO: Borba protiv dezinformacija će biti isključivo u rukama države?

Vlada Roberta Fica razmatra isključenje nevladinih organizacija iz planova vlade za borbu protiv dezinformacija, prema kom se planira odbacivanje prethodnog "nekonceptualnog" akcionog plana "sa elementima politizacije".

Izvor: YouTube/NATO News/Screenshot

Kako bi odgovorila na "očiglednu politizaciju" odeljenja za komunikacije u ministarstvima, slovačka vlada predlaže stratešku komunikaciju koja isključuje učešće nevladinih organizacija (NVO).

"Novi koncept više ne računa na NVO kao partnere u rešavanju ovog pitanja, što znači da će strateška komunikacija biti isključivo u rukama države, kojoj je uvek trebalo da pripada", saopštili su predstavnici kancelarije.

Prema rečima slovačke vlade, originalni dokument nije sveobuhvatno obradio pitanje strateške komunikacije i slovački interesi su samo "marginalno uzeti u obzir".

Borba protiv hibridnih aktivnosti i dezinformacija je značajan problem u Slovačkoj, jer su njeni građani među onima koji su najskloniji verovanju u zavere. Takođe susedi ratom razorenu Ukrajinu.

U novodostavljenom materijalu se takođe predlaže da se poništi "Akcioni plan za koordinisano suzbijanje hibridnih pretnji za 2022-2024", pošto je Vlada taj dokument označila kao "nekonceptualan, nepromenjiv sa elementima politizacije".

Ministri unutrašnjih poslova, odbrane i spoljnih poslova biće zaduženi da izrade novi dokument.

NVO Globsec je 2019. godine upozorila da je Slovačka "značajno ranjiva na hibridne pretnje". Utvrđeno je da je jedan od glavnih problema "nedovoljni strateški komunikacioni kapaciteti" državnih institucija. Organizacija je pohvalila usvajanje akcionog plana kao jedan od ključnih koraka u suočavanju sa pretnjama.

Drugi problem koji je Globsec naveo je "nedostatak kvalifikovanih stručnjaka" u državnoj administraciji, jer su oni masovno napuštali vladinu službu nakon što je Smer preuzeo vlast u oktobru 2023. godine, a mnogi od njih kao razlog navode trenutni sastav vlade.

Ficova vlada ih je, s druge strane, označila kao "političke aktiviste" koji je trebalo da "brinu da Slovaci imaju jedno obavezno ispravno mišljenje o temama kao što su rat u Ukrajini, EU, NATO, migrantska kriza ili alternativni mediji ".

Fico i zamenik predsednika njegove stranke, Luboš Blaha, više puta su koristili proruske narative, nazivajući Ukrajince "fašistima" i okrivljujući SAD za rat Rusije protiv Ukrajine.

Ministarka kulture Martina Šimkovičova bila je i zaštitno lice TV Slovan, koja se vodi kao "medij sa sumnjivim sadržajem".

(JA/EURACTIV.rs)