Politika

KONSTITUISAN VOJVOĐANSKI PARLAMENT: Verifikovani mandati 120 poslanika, "Srbija protiv nasilja" bojkotovala sednicu

Autor Milena Antonijević

Skupština Vojvodine potvrdila je na današnjoj sednici mandate svih 120 poslanika, čime je konstituisan novi saziv pokrajinskog parlamenta. Sednica bez prisustva najveće opozicione liste "Srbija protiv nasilja" koja se odlučila na bojkot

Izvor: Turistička organizacija Novog Sada

Konstitutivnom sednicom Skupštine Vojvodine predsedavao je najstariji poslanik saziva, Miroslav Španović.

Izveštaj Verifikacione komisije usvojen je sa 83 glasova za usvajanje, bez prisustva najveće opozicione liste "Srbija protiv nasilja" u skupštinskoj sali, koja je odbila da učestvuje u sednici.

Kako su naveli na konferenciji za novinare pre početka sednice, oni neće prihvatiti ni mesto potpredsednika skupštine, jer smatraju da su izbori bili nelegitimni.

Poslanici sa liste "NADA - Novi DSS - POKS" su prisustvoali sednici, ali nisu glasali za usvajanje izveštaja komisije.

Pokrajinska izborna komisija je 15. januara donela ukupan izveštaj o rezultatima izbora za poslanike.

Većinu poslaničkih mesta, više od 50 odsto, dobila je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, a zatim koalicija "Srbija protiv nasilja".

Lista "Srbija ne sme da stane" osvojila 66 mandata, "Srbija protiv nasilja" 30, Savez vojvođanskih Mađara devet mandata, SPS i NADA osvojile po sedam mandata, dok je Ruska stranka osvojila jedan mandat.

Na sednici nije bilo reči o tome ko će biti izabran za predsedavajućeg skupštine i premijera Vlade Vojvodine.

Damir Zobenica, nosilac liste "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane", rekao je nakon sednice da su pregovori Srpske napredne stranke sa starim koalicionim partnerima Socijalističkom partijom Srbije i Savezom vojvođanskih Mađara, kao i nekim drugim listama u toku.

(M.A./EURACTIV.rs)