Politika

ANTIRATNI KANDIDAT IZBAČEN IZ IZBORNE TRKE U RUSIJI: CIK kao razlog navodi nepravilnosti u potpisima za kandidaturu

Autor Milena Antonijević

Ruska Centralna izborna komisija je u četvrtak, 8. februara, očekivano diskvalifikovala jedinog antiratnog kandidata na predsedničkim izborima, Borisa Nadeždina, zbog kako je navedeno, višestrukih grešaka u potpisima koje je prikupio

Izvor: YouTube/Printscreen/ Travel And Discover

Kremlj je dao nalog da se Nadeždin zadrži van zemlje, rekla su za Euractiv dva ruska zvaničnika koji su uključeni u organizovanje predsedničkih izbora.

„Činjenica da smo videli linije podrške na ulicama ruskih gradova bila je neprijatno iznenađenje za Kremlj. Nakon toga, učestvovanje na izborima je bilo neizvesno", rekao je izvor blizak Kremlju za Euractiv pod uslovom anonimnosti jer nemaju ovlašćenja da razgovaraju sa novinarima.

„Ako smo na početku mislili da će dopuštanje Nadeždinu da se kandiduje revitalizovati dosadnu izbornu kampanju i učiniti Putinovu pobedu živopisnijom, ovi redovi su iritirali visoke zvaničnike Kremlja", rekao je drugi ruski zvaničnik za Euractiv.

Dodao je: „Trebalo bi da imamo samo jednog političara koga narod javno voli, a to je Putin."

Prema važećem zakonu, Nadeždin je, kao partijski kandidat bez predstavnika u Državnoj dumi, morao da podnese najmanje 100.000 potpisa podrške, proporcionalno prikupljenih u svakom od regiona Rusije.

Kandidat je predao 109.000 potpisa, ali je CIK rekla da je proverom otkriveno 9.147 nevažećih potpisa, uključujući i potpise navodno preminulih osoba.

Isključeni kandidat namerava da uloži žalbu na odluku Vrhovnom sudu i traži dozvolu za učešće na izborima.

„Za moju kampanju, obični Rusi su donirali desetine miliona rubalja. Ovo je bez presedana u istoriji Rusije. Desetine miliona bi želelo da glasaju za mene. A vi mi govorite o 11 mrtvih duša", rekao je Nadeždin nakon odluke CIK-a.

Boris Nadeždin je veteran ruske politike i bivši pomoćnik ruskog političara Borisa Njemcova, koji je ubijen ispred Kremlja. Došao je u centar pažnje medija nakon što se suprotstavio nastavku rata predsednika Vladimira Putina u Ukrajini, koji je Putin pokrenuo u februaru 2022.

U januaru su stotine hiljada antiratnih Rusa izašle na ulice Moskve, Sankt Peterburga, gradova u Sibiru i drugim regionima Rusije, kao iu stranim zemljama u koje su stotine hiljada antiratnih Rusa pobegle da skupe potpise za Nadeždina .

Ruski nezavisni mediji svakodnevno su objavljivali fotografije dugih redova u različitim gradovima.

Putin je morao da obezbedi 300.000, ali je prema njegovom štabu prikupljeno više od 2 miliona.

Međutim, „niko nikada nije video redove na mestima za prikupljanje potpisa za Putina, što podriva mit o podršci naroda", rekao je za Euractiv Dmitrij Gudkov, bivši poslanik ruske Dume koji je napustio Rusiju 2021. godine zbog krivičnog gonjenja.

Glasanje u Rusiji će se održati između 15. i 17. marta.

(M.A./EURACTIV.rs)