Politika

DEBATA O PRIDRUŽIVANJU ČEŠKE EVROZONI NAPREDOVALA: Još koliko dugo će kruna biti zvanična valuta u zemlji?

Autor Milena Antonijević

Uprkos 20 godina članstva u EU, Češka je zadržala svoju nacionalnu valutu, češku krunu, ali političke snage u zemlji pozivaju na promene. Debata o pridruživanju evrozoni je napredovala, kaže češki ministar za evropska pitanja

Izvor: MONDO/Stefan Stojanovic

Češka diskusija o pridruživanju evrozoni značajno je napredovala, rekao je ministar za evropska pitanja Martin Dvoržak za Euractiv.cz, uprkos tome što je njegov „izaslanik za evro" zamenjen nakon što je imenovan bez prethodnog odobrenja koalicionih partnera.

Predsednik Petr Pavel je nedavno pozvao vladu da preduzme neophodne korake za usvajanje evra. Četiri stranke u vladajućoj koaliciji pet partija, Pirati (povezani Zeleni/EFA), STAN (nepovezani), KDU-ČSL i TOP 09 (obe EPP), takođe su za evro.

Međutim, peta strana -ODS (ECR), ostaje skeptična.

Debatu unutar koalicije podstakla je odluka Dvoržaka (STAN) da imenuje ekonomistu Petra Zahradnika za „izaslanika" za evro bez prethodnog odobrenja njegovih koalicionih partnera.

Kao odgovor, češki premijer Petr Fiala (ODS) sazvao je vanredni sastanak koalicije za „pomirenje" a rezultat je bio ukidanje poslaničkog mesta. Umesto toga, Dvoržak može da imenuje samo „savetnika" za evro.

Pored toga, koalicija je obećala da će pripremiti analizu mogućeg ulaska Češke u Evropski mehanizam deviznog kursa II (ERM II), što je preduslov za usvajanje zajedničke valute EU.

Uprkos otkazivanju pozicije izaslanika, Dvoržak vidi nedavni razvoj događaja kao uspešan.

„Mislim da je rezultat sastanka doveo do najvećeg pomaka po pitanju evra za mnogo godina, što se inače ne bi dogodilo", rekao je Dvoržak za Euractiv.cz, inače snažan zagovornik usvajanja evra.

„Naš cilj je bio da nateramo vladu da se dogovori oko nekog sledećeg koraka po pitanju usvajanja evra i to je postignuto", dodao je on.

Analiza potencijalnog ulaska Češke u ERM II trebalo bi da bude pripremljena do oktobra 2024.

„Imamo konkretne zadatke, rokove i odgovornosti, a ovo je korak u pravom smeru", rekao je Dvoržak.

Prema rečima ministra, nejasno je kada će Češka uvesti evro, jer će odluka zavisiti od budućih vlada. Mandat aktuelne vlade ističe 2025. godine. Na odluku će uticati i nekoliko faktora, uključujući raspoloženje u češkom društvu koje se trenutno protivi usvajanju valute EU.

Dvoržak želi da aktivno objasni prednosti evra, dok bi njegov nepolitički „evro savetnik" trebalo da doprinese izbalansiranoj debati zasnovanoj na činjenicama.

„Za mene lično, bilo bi veliko zadovoljstvo da Češka postane deo evrozone do 2028. godine", rekao je Dvoržak.

(M.A./EURACTIV.rs)