Politika

NESTOROVIĆ KRITIKOVAO OPOZICIJU PA UVREDIO ROME: A11 Inicijativa podnela Poverenici pritužbu zbog "rasističke" izjave

Autor Milena Antonijević

Branimir Nestorović i pokret "Mi - Glas iz naroda" objavili su saopštenje povodom dešavanja na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije. Incijiativa A11 prijavila Nestorovića Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog "rasističke" izjave

Izvor: Mondo/ Uroš Arsić

Konstitutivna sednica novog saziva Narodne skupštine Republike Srbije "pokazala je da političkom scenom Srbije vlada ne samo netolerancija, nego da, nažalost, vladaju i mržnja i nekultura", nevedeno je u saopštenju pokreta "Mi - Glas iz naroda".

Kako je istaknuto, "pokazalo se da su i u najvišem zakonodavnom telu države partijski interesi ispred interesa naroda i države".

U saopštenju pokreta se navodi da ne odobravaju i da osuđuju svaki oblik netolarencije. 

Apeluju da se svi narodni poslanici "zauzmu za ponovno zaživljavanje duha parlamentizma, najpre u najvišem državnom zakonodavnom telu, a onda i u svim drugim organima i institucijama države".

Takođe je istaknuto da "različito mišljenje ne može biti povod za sukobe, već bi ono trebalo da osnaži argumente u zastupanju narodnih i državnih interesa".

Kako napominju, narod na izborima daje poverenje da se zastupaju njegovi interesi, a ne da se gazi narodna volja i izaziva najava nasilja.

"Demonstrirano ponašanje na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine pokazalo je opravdanost stava Pokreta "Mi - glas iz naroda" da u sadašnjim prilikama ne ulazi u bilo kakvu koaliciju ni sa strankama aktuelne vlasti ni sa strankama prozapadne opozicije", navodi se.

U saopštenju stoji i da se njihov pokret želi afirmisati "konstruktivnim stavovima i civilizovanom ponašanjem na političkoj sceni Srbije", kao i da žele da stvaraju pozitivan ambijent, umesto nasilnog, koji, kako su naveli, može biti pogubni po državu i narod.

Međutim, prema pisanju medija, Unija Roma Srbije i pokret Opre Roma Srbija osudili su ispad narodnog poslanika Branimira Nestorovića na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine, koji je ponašanje opozicije opisao rečima: „Cigani, ciganija".

Unija Roma Srbije je pozvala i na hitnu reakciju i apelovala na poslanike Narodne Skupštine Republike Srbije da osude ovakvo ponašanje i preduzmu konkretne korake kako bi se osiguralo da se ovakvi slučajevi diskriminacije i govora mržnje neće ponavljati.

Takođe, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava - A 11 saopštiila je da je podnela Poverenici za zaštitu ravnopravnosti pritužbu "zbog rasističke izjave" narodnog poslanika Branimira Nestorovića.

Kako su naveli, Nestorović je „imao rasistički ispad na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine, pre nego što se zakletvom obavezao da će braniti ljudska i manjinska prava".

U saopštenju A11 stoji i da je Nestorović, nazvavši pojedine poslanike opozicije „ciganima" i „ciganijom" u kontekstu ponašanja na sednici, pokazao elementarno nepoštovanje Roma i Romkinja.

"Rasizam tipičan za stereotipizaciju ove nacionalne manjine i nedostojnost obavljanja bilo kakve, a kamoli funkcije u službi građana Srbije koji su na izborima dali glas Nestorovićevom pokretu", navodi Inicijativa i dodaje:

"Nestorović se svojim skandaloznim izjavama na štetu Roma i Romkinja, ravnopravnih građana Srbije, dodatno pohvalio tako što je na društvenim mrežama objavio snimke svoje izjave, što Inicijativa A 11 smatra dokazom da se on ne stidi svog rasizma".

Oni kažu i da je Branimir Nestorović "tek jedan u nizu nosilaca javnih funkcija koji javno šire rasističke i netrpeljive izjave na štetu svojih građana", a da sankcije u ovim slučajevima nisu praksa.

(M.A./EURACTIV.rs)