Politika

VLADA TRAŽI OD MILANA DA NE REGISTRUJE DECU ISTOPOLNIH PAROVA: Gradonačelnik najavio nastavak borbe za njihova prava

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Italijanska vlada zatražila je od Milana da ne registruje decu istopolnih parova, gradonačelnik poručio da će uvažiti zahtev, ali da će nastaviti da se bori za njihova prava.

Izvor: EPA-EFE/Mourad Balti Touati

Italijanska desničarska vlada poručila je gradskoj skupštini Milana da prestane da registruje decu istopolnih roditelja, što je ponovo pokrenulo debatu oko konzervativne agende premijerke Đorđe Meloni.

Italija je legalizovala istopolne građanske zajednice 2016. godine, nadjačavajući protivljenje katoličkih i konzervativnih grupa, ali im nije dala pravo na usvajanje, strahujući da bi to podstaklo surogat trudnoće, koje su i dalje protivzakonite.

U nedostatku jasnog zakonskog okvira o ovom pitanju, neki sudovi su doneli odluku u korist dozvoljavanja istopolnim parovima da usvajaju decu svog partnera ili partnerke, a gradonačelnici nekih gradova, uključujući Milano, registrovali su surogat-majčinstvo za istopolne parove.

Gradonačelnik Milana, Đuzepe Sala, rekao je u ponedeljak da je dobio pismo od Ministarstva unutrašnjih poslova u kojem se traži da prestane da registruje decu istopolnih parova.

Sala je u utorak u jednom podkastu izjavuo da će poštovati nalog vlasti, ali da će nastaviti politički da se bori da garantuje da prava istopolnih roditelja i njihove dece budu priznata.

Meloni je došla na vlast kao branilac tradicionalnih hrišćanskih vrednosti, i osuđivala je ono što naziva "rodnom ideologijom" i "LGBT lobijem".

LGBT+ aktivisti su osudili najnoviji potez vlade, i nazvali zabranu "jednom od najkonkretnijih manifestacija besa koje desničarska većina izaziva protiv LGBT+ osoba".

Gabrijele Pjaconi, generalni sekretar najveće italijanske LGBT+ grupe za prava Arcigaj, rekao je da vlada pokušava da dovede Italiju u rang sa zemljama kao što je Mađarska premijera Viktora Orbana,"„gde je uskraćivanje prava praćeno izuzetno visokim stopama nasilja i društvenom klimom progona prema LGBTI osobama".

Fabricio Maraco, vodeći borac za prava homoseksualaca, pozvao je Salu i druge gradonačelnike da nastave da registruju izvode iz matične knjige rođenih.

"Kada je zakon nepravedan i diskriminatoran, oni koji se bave politikom moraju da pokažu hrabrost da ga ne poštuju", rekao je on.

Komitet za evropsku politiku Senata odbacio je u utorak predloženu uredbu EU za priznavanje prava dece, uključujući prava istopolnih parova, i usvajanje evropskog sertifikata o priznavanju roditeljstva (filijacije).

Većinska rezolucija, koja se protivi predloženoj uredbi EU i koju je predstavio senator Đulio Terci di Sant'Agata (FDI/Ecr), usvojena je uprkos ujedinjenom glasanju opozicije "protiv".

Prema senatoru Ivanu Skalfarotu (Italia Viva/Renev), "evropski sertifikat o filijaciji bi omogućio svoj deci, bez obzira na njihove roditelje, da uživaju jednu od ustavnih sloboda Unije: slobodu kretanja, a samim tim i život i rad, u svih 27 država."

"Kažnjavamo decu da bismo vas obeshrabrili da ih imate: istim rezonom smo vas pustili da se udavite jer tada nećete otići. U civilizovanoj zemlji stvari ne bi trebalo da funkcionišu na ovaj način", zaključio je senator.

(EURACTIV.rs)