Politika

MAĐARSKA ODLAŽE PRIJEM ŠVEDSKE I FINSKE U NATO: Orban ih optužuje da "šire laži" o njegovoj zemlji

Autor Tamara Milošević Grbić

Poslanici mađarske vladajuće stranke žele da odlože sednicu parlamenta sledeće nedelje, što znači dalje odlaganje ratifikacije prijema Finske i Švedske u NATO.

Izvor: EPA-EFE/Szilard Koszticsak

Švedska i Finska su prošle godine podnele zahtev za članstvo u transatlantskom vojnom savezu nakon što su ruske snage ušle u Ukrajinu. Svih 30 članica NATO-a mora da ratifikuje aplikacije, a Mađarska, kao i Turska, odustale su od odobrenja.

Poslanica opozicione stranke, Agnes Vadai, iz levičarske Demokratske koalicije, napisala je na Fejsbuku da je primila pismo od potpredsednika Vlade Žolta Semjena u kojem je obaveštava da vladajući Fides i demohrišćani žele da odlože sednicu.

Vladajuća partija Fides potvrdila je Rojtersu da parlament neće održati sednicu sledeće nedelje, za koju su rekli da je to zbog "kašnjenja pregovora sa Briselom". Mađarska je "zapela" u sporu sa Evropskom komisijom oko oslobađanja fondova EU.

Poslanička grupa (Fidesa) će odlučiti o pristupanju Finske i Švedske NATO-u nakon što delegacija poslanika (koji su posetili dve zemlje) iznese izveštaj o toj poseti“, saopštila je Fidesova pres služba.

Pres služba parlamenta odbila je da komentariše. Sabor bi mogao ponovo da se sastane tek 27. marta.

Stranka Fides premijera Viktora Orbana saopštila je da namerava da podrži ratifikaciju, ali je prošle nedelje poslanik Fidesa Čaba Hende rekao da će i dalje morati da radi na rešavanju zabrinutosti nekih njegovih kolega parlamentaraca.

Mađarski proces ratifikacije je zaglavio u parlamentu od jula, a Orban je u februaru optužio Finsku i Švedsku da šire „direktne laži“ o demokratiji i vladavini prava u Mađarskoj.

Hende je rekao da su neki Mađari bili uvređeni, kako je nazvao, navodima nordijskih članova Evropskog parlamenta o nedostatku demokratije u Mađarskoj.

Predsednik finskog parlamenta Mati Vanhanen kazao je da mađarska delegacija nije postavila nikakve uslove za ratifikaciju kandidature Finske za NATO.

Oni su u priznali da Finska ispunjava kriterijume za članstvo u NATO-u i da će obraditi članstvo isključivo na osnovu kriterijuma koji se odnose na članstvo u toj organizaciji“, rekao je Vanhanen novinarima. 

(EURACTIV.rs)