Politika

REPUBLIKANCI U POLITIČKOJ ARENI – KO JE BLIŽE POBEDI? Hejli i Tramp trče završnu trku uoči predsedničkih izbora u SAD

Donald Tramp ima podršku 58 odsto republikanskih glasača, dok Niki Hejli podržava 32 odsto republikanaca. Unutarstranački izbori u Južnoj Karolini zakazani su za 24. februar, a u trci su ostala još ova dva igrača

Izvor: Printscreen/Youtube/CBS News

Unutarstranački izbori u Južnoj Karolini zakazani su za 24. februar, a u trci za kandidata za izbore u SAD ostali su još samo dva igrača. Kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke Donald Tramp ima značajnu prednost u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini u odnosu na protivkandidatkinju Niki Hejli, pokazuje istraživanje Univerziteta Mamut i Vašington posta.

Tramp ima podršku 58 odsto republikanskih glasača, dok Hejli podržava 32 odsto republikanaca.

Prema pisanju lista, Hejli se nalazi u teškoj situaciji uoči izbora u Južnoj Karolini, pošto Tramp "pokazuje malo znakova slabosti među glasačima, ima više entuzijastičnih pristalica, više mu se veruje da će se baviti ključnim pitanjima i smatra se verovatnijim pobednikom opštih izbora u novembru".

Tramp takođe ima ogromnu podršku među biračima koji tvrde da predsednik Bajden nije legitimno izabran, već da je osvojio Belu kuću zbog prevare, lažne tvrdnje koju je bivši predsednik više puta isticao. U Južnoj Karolini, 57 posto potencijalnih glasača za republikanske primarne tvrde da je Bajden izabran zbog prevare, a od tih, 85 posto trenutno podržava Trampa za nominaciju. Od onih koji tvrde da je Bajden izabran "fer i pošteno", Hejli ima podršku 70 posto.

Hejli, bivša guvernerka Južne Karoline i bivša ambasadorka UN, poboljšala je svoj položaj od ankete sprovedene u septembru, ali se Tramp takođe popeo skoro jednako. Prošle jeseni, anketa je pokazivala da zaostaje sa 46 posto naspram 18 posto u vreme kada je polje kandidata bilo značajno veće. Obe ankete uzorkovale su potencijalne glasače koji su prijavili barem 50-50 šanse da glasaju na republikanskim primarnim izborima umesto da biraju specifičnu definiciju verovatnih glasača.

 Ali dok je stekla podršku, njen lični imidž je opao, delimično zbog napada koje je pretrpela od strane Trampove kampanje i od sada obustavljene kampanje guvernera Floride Rona DeSantisa.

Izvor: YouTube/CBN News

U septembru je 59 posto potencijalnih glasača republikanske primarne u Južnoj Karolini izjavilo da imaju pozitivan utisak o Hejli. U novoj anketi, njen rejting popularnosti je opao na 45 posto, dok 41 posto ima negativan stav prema njoj. Među onima koji se izjašnjavaju kao "jaki" republikanci, 48 posto ima negativan stav prema njoj u poređenju sa 38 posto koji su pozitivni. U septembru je 65 posto onih koji su se izjasnili kao jaki republikanci ocenjivalo njen rejting pozitivno.

S druge strane, Tramp zadržava značajno bolji imidž, sa 66 posto potencijalnih glasača na republikanskim primarnim izborima koji kažu da imaju pozitivan utisak o njemu. To je porast sa 60 posto u septembru. Među jakim republikancima, njegov rejting pozitivnosti je 84 posto, neznatno viši nego u septembru.

U Južnoj Karolini, 37 posto potencijalnih glasača na republikanskim primarnim izborima identifikuje se kao "veoma konzervativno", u poređenju sa 25 posto prema izlaznim anketama u Nju Hempširu i 52 posto u Ajovi, gde je Hejli zauzela treće mesto sa 19 posto glasova na kongresnim skupštinama te države. Nova anketa pokazuje da 80 posto onih koji se identifikuju kao veoma konzervativni podržava Trampa, dok 13 posto podržava Hejli.

Hejli ima snažno vođstvo nad Trampom među manjim delom biračkog tela koje se izjašnjava kao umereno ili liberalno, ali bivši predsednik takođe ima snažno vođstvo nad njom među onima koji se izjašnjavaju kao "nešto konzervativni".

Birači u Južnoj Karolini se ne registruju po strankama, i svi su ovlašćeni da glasaju na demokratskim ili republikanskim primarnim izborima. Međutim, demokrate će održati svoje predsedničke primarne izbore ovog subote, i svako ko glasa na tim izborima zabranjeno je da glasa na kasnijim republikanskim primarnim izborima.

Izvor: Youtube/šprintscreen/Top Fives

Anketa ukazuje da bi Hejli mogla imati koristi od šireg odaziva nego na republikanskim primarnim izborima u prethodnim godinama. Ona dobija podršku od 55 posto glasača koji su učestvovali na demokratskim i republikanskim primarnim izborima prema biračkim evidencijama. Među glasačima koji su samo glasali na republikanskim primarnim izborima, 67 posto podržava Trampa.

Tramp ima značajnu prednost u poverenju birača u Južnoj Karolini u vezi sa rukovođenjem pitanjima imigracije (62 posto naspram 22 posto), ekonomske politike (60 posto naspram 21 posto) i spoljne politike (54 posto naspram 29 posto). Samo u vezi pitanja pobačaja su dva kandidata relativno bliska, sa 35 posto koji kažu da više veruju Trampu, 26 posto koji kažu da više veruju Hejli i 33 posto koji kažu da imaju jednako poverenje u oboje.

Upitani za koga bi glasali ako bi Tramp bio osuđen i ostao kao republikanski kandidat, 62 posto kaže da bi bili uz bivšeg predsednika, ali 17 posto kaže da bi podržali Bajdena, a 15 posto kaže da bi glasali za drugog, neimenovanog kandidata.

(J.N./EURACTIV.rs)