Politika

TURSKA POTPISALA RATIFIKACIJU ŠVEDSKE KANDIDATURE ZA ČLANSTVO U NATO-u: Erdogan "popustio", a šta kaže Orban?

Autor Milena Antonijević

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je ratifikaciju švedske kandidature za članstvo u NATO-u, koju je usvojio parlament, objavljeno je u službenom glasniku te zemlje. Sada su oči uprte u Mađarsku, Erdogan dao

Izvor: YouTube/PBS NewsHour/Screenshot

Parlament Turske izglasao je 23. januara članstvo Švedske u NATO-u te je Mađarska sada jedini saveznik u NATO-u koji nije ratifikovao pristupanje Švedske, prenosi AP.

Turska je odlagala odobrenje za članstvo Švedske više od godinu dana. Švedsku je osuđivala da je popustljiva prema organizacijama koje Ankara smatra pretnjama po bezbednost.

Ankara je tražila ustupke od Stokholma, pre svega po pitanju borbe protiv militantskih grupa i pojedinaca.

Erdogan je povezao ratifikaciju švedskog članstva u NATO-u sa odobrenjem u američkom Kongresu turskog zahteva za kupovinu 40 novih borbenih aviona F-16 i kompleta za modernizaciju postojeće turske flote i pozvao Kanadu i druge saveznike u NATO-u da ukinu embargo na oružje Turskoj.

Zvaničnici SAD očekuju relativno brzu akciju po pitanju prodaje F-16 nakon ratifikacije, navodi AP.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je 24. januara da njegova vlada podržava članstvo Švedske u NATO-u i da će pozvati parlament da glasa za pristupanje te zemlje alijansi.

"Ponovo sam potvrdio da mađarska vlada podržava članstvo Švedske u NATO-u", napisao je Orban na platformi X nakon telefonskog razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

(M.A./EURACTIV.rs)