Politika

NOVOIZABRANI SLOVAČKI PREMIJER "SPUSTIO LOPTU"? Nakon neprijateljske retorike prema Ukrajini, sada pokazao blaži ton

Nakon neprijateljske retorike prema Ukrajini, premijer Slovačke Robert Fico pokazao je blaži ton u inostranstvu, potvrđujući svoju podršku nemačkom kancelaru Olafu Scholzu pred sastanak u sredu (24. januara).

Izvor: YouTube/NATO News/Screenshot

Novoizabrani slovački premijer Robert Fico je privukao pažnju kada je prvo doveo u pitanje suverenitet Ukrajine tokom razgovora sa slovačkim medijima, a kasnije je sugerisao da nema rata u Kijevu.

Ovo je izazvalo strahove da slovački premijer namerava da sledi primer svog mađarskog kolege, Viktora Orbána, koji često koristi svoje pravo veta kako bi blokirao važne odluke o podršci EU Ukrajini.

Međutim, Ficove akcije ostaju u skladu s pro-ukrajinskom većinom u EU, kako je u sredu u Užhorodu (Ukrajina), ponovio ukrajinskom premijeru Denisu Šmihalu da Slovačka neće blokirati finansijsku pomoć EU za zemlju i podržava njeno pristupanje EU.

Pre sastanka sa slovačkim premijerom kasnije u sredu, nemački kancelar je takođe istakao Ficovu dosadašnju podršku Ukrajini, ne pokazujući zabrinutost.

"Želim naglasiti da je slovački premijer aktivno podržao sporazum između najmanje 26 članica EU (...) da podrže Ukrajinu sa 50 milijardi evra do 2027. godine", rekao je Šolc novinarima u Berlinu, referirajući se na trenutne pregovore o dodatnoj pomoći EU za Ukrajinu.

Fico, koji je na sastanku sa nemačkim kancelarom želeo da razgovara o bližoj ekonomskoj saradnji sa Nemačkom, iskoristio je priliku da ponovo potvrdi svoju stalnu podršku Ukrajini.

"Želimo pomoći Ukrajini i stoga smo prirodno za to da se Ukrajina pridruži Evropskoj uniji", rekao je u Berlinu, ističući da će Ukrajina i dalje morati ispuniti sve neophodne kriterijume za svoje pridruživanje.

I pored svega, postoje snažni unutrašnji razlozi za Ficovo održavanje fasade skepticizma prema Ukrajini u Slovačkoj.

Njegova stranka je pobedila na nedavnim nacionalnim izborima s platformom koja kritikuje vojnu pomoć prethodne vlade Ukrajini, a ova tema je ključna tačka različitosti u odnosu na liberalnu, prozapadnu opoziciju.

Do sada, Mađarska ostaje jedina zemlja koja blokira dodatna sredstva za Ukrajinu.

Međutim, Fico je izrazio uverenje da će se sve članice EU složiti o budućem budžetu EU i pomoći Ukrajini na vanrednom samitu 1. februara.

"Odgovor Ukrajine je samo 'Rat'"

Na pitanje o njegovim ranijim provokativnim izjavama, slovački premijer pokušao je pomiriti napetost sa svojim saradljivijim stavom, tvrdeći da postoje određene "teme gde imamo potpuno drugačije stavove od Ukrajine".

"Kada sam pitao Ukrajince o njihovim planovima danas, njihov jedini odgovor bio je 'Rat'", rekao je Fico, dodajući da njegova vlada ne veruje da se konflikt može rešiti vojnim sredstvima.

Primerena količina vojne pomoći takođe je tačka sporenja među evropskim partnerima, jer Slovačka nije jedina zemlja sa nesigurnim stavom.

Šolc je ponovio u sredu da se Nemačka "nada većim doprinosima" u smislu vojne podrške od evropskih saveznika.

Nakon sličnih izjava kancelara početkom januara, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo obećali su dodatnu vojnu pomoć, što je kancelar video kao "pojačanje" njegovog kursa, rekao je portparol vlade prošle nedelje.

Međutim, iznos koji je Nemačka predvidela "čini više od polovine onoga što su svi ostali zajedno do sada planirali [doprinositi]", tvrdi Šolc.

Dodao je da će ova tema takođe biti razmatrana na predstojećem samitu, ističući da Nemačka zatvara dogovor o bilateralnom sporazumu o bezbednosti sa Ukrajinom nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodymyrom Zelenskim u sredu.

"Pretpostavljam da ćemo to uskoro i završiti", rekao je.

(JA/EURACTIV.rs)