Politika

OŠTRA POLITIČKA BORBA MEĐU REPUBLIKANCIMA: Može li Nju Hempšir da promenI sudbinu predsedničkih izbora u SAD?

Ako pobedi, Donald Tramp ima šansu da pokaže da je nezaustavljiv u trci za republikansku nominaciju". U suprotnom, daje izazov Niki Hejli da pokaže da Tramp može biti ranjiv

Izvor: Printscreen/Youtube/CBS News

Pred bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom nalazi se još jedna prepreka u trci za predsedničku nominaciju Republikanske stranke za izbore u novembru – Nju Hempšir. Prema oceni stručnjaka – presudni, jer ukoliko pobedi, pruža priliku Trampu da pokaže da je "nezaustavljiv u trci za republikansku nominaciju", dok s druge strane daje izazov Niki Hejli da pokaže da Tramp može biti ranjiv.

Očekuje se da će nadmetanje Trampa i Hejli biti bliže od rezultata u Ajovi prošle nedelje. Tramp je pobedio Hejli, koja je bila njegova ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, i svog drugog preostalog rivala, guvernera Floride Rona Desantisa, koji je nakon toga odustao od trke, za 30 procentnih poena u poslaničkim klubovima države.

Bivši predsednik je poslednjih dana u Nju Hempširu imao obraćanja praktično svakog dana uoči izbora, što je neuobičajeno za kandidata koji obično radije bira mesta na kojima će se pojaviti, prenose američki mediji i navode da je Trampova jaka želja za pobedom glavni razlog, prenosi CNN.

"Stanovnicima Nju Hempšira poručujem: Sve što treba da znate o Niki Hejli jeste da je svaki globalista, liberal, Bajdenov pristalica i pripadnik pokreta "Tramp nikada" na njenoj strani - a gotovo svaki lider u njenoj Južnoj Karolini je na mojoj. Imamo gotovo sve", rekao je Tramp pristalicama na mitingu.

Donald Tramp i njegovi saradnici žele da ubede Hejli, njene glasače i njene donatore, kao i medije koji prate kampanju, da je trka završena i da će Tramp biti kandidat. Pobedom nad Hejli sa značajnom razlikom, Tramp bi mnogo doprineo tome.

Izvor: YouTube/CBN News

Hejli bi imala zamah na predizborima sledećeg meseca u svojoj matičnoj državi Južna Karolina, gde je bila guvernerka. To je najgori scenario za Trampa, ali on će bez obzira na to ostati favorit za nominaciju protiv demokratskog predsednika Džoa Bajdena u novembru.

Pobeda Hejli u Nju Hempširu predstavljala bi politički zemljotres. Bitka bi bila izjednačena, a konačan rezultat neizvestan. Drugo mesto Hejlijeve bi joj omogućilo da tvrdi kako bi glasovi protiv Trampa trebalo da se spoje oko nje - posebno sada kada je Desantis van trke. 

Ko će Bajdenu na crtu?

Kandidat koji osvoji predsedničku nominaciju Republikanske partije će se, po svemu sudeći, na izborima u novembru sučeliti sa Džoom Bajdenom, demokratskim predsednikom SAD i verovatnim kandidatom te stranke.

Ankete su pokazale da je veća verovatnoća da će Desantisove pristalice promeniti podršku u korist Trampa nego Hejli. Da li će joj snažan nastup u Nju Hempširu na kraju pomoći da se takmiči sa Trampom u Južnoj Karolini i kasnije, ostaje da se vidi, ali bi ona imala legitimno obrazloženje da ostane u borbi.

Koji koraci su preostali do izbora 5. novembra?

Izborni sistem u SAD razlikuje se od onog na našim prostorima. Proces izbora predsedničkih kandidata počinje unutar stranaka u saveznim državama već u januaru, sprovođenjem kokusa i primarnih izbora koji traje gotovo šest meseci. Kokusi predstavljaju okupljanje istomišljenika unutar stranke, poput lokalnih sastanaka u Ajovi, gde se raspravlja o političkim pitanjima i preferencijama za predsedničkog kandidata stranke.

Osim kokusa, postoji i proces primarnih izbora koje organizuju same savezne države. Razlika između njih leži u vremenskom razmaku za glasanje i načinu biranja kandidata. Kokuse organizuje stranka, dok primarne izbore sprovode države, a glasanje na njima slično je našim izborima - birač dolazi na glasačko mesto, glasa na listiću i može poslati svoj glas i poštom.

Važno je napomenuti da birači u SAD ne biraju direktno predsedničke kandidate na kokusima i primarnim izborima. Umesto toga, biraju delegate koji kasnije na stranačkim konvencijama glasaju za predsedničke kandidate svoje stranke. Broj delegata koje neka država ima zavisi od broja njenih stanovnika.

"Super utorak," zakazan za 5. mart, predstavlja ključni datum kada će republikanci u 14 saveznih država birati svog predsedničkog kandidata. Nakon toga, 15. jula očekuje se Republikanska konvencija na kojoj će biti zvanično nominovan kandidat te stranke za predsednika SAD.

(J.N./EURACTIV.rs)