Politika

ŠTA JE SVE PORUČIO MAKRON NA MARATONSKOJ KONFERENCIJI? Najavom nove pomoći Ukrajini poslao jasnu poruku Evropi i svetu

Autor Milena Antonijević

Nekoliko dana nakon što je najavio novu vladu, Makron je održao dvoipočasovnu konferenciju kako bi Francuzima ulio osećaj sigurnosti i poverenja. Govorio je i o unutrašnjoj, ali i o spoljnoj politici.

Izvor: Youtube/FRANCE 24 English

Najveća pretnja svetskom poretku predstavlja ruski agresivni rat u Ukrajini, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron 16. januara na velikoj konferenciji za novinare u Parizu i najavio nove isporuke oružja.

On je time poslao jasnu poruku onima koji govore da je nastupio zamor EU od rata u Ukrajini.

Makron je obećao da će isporučiti 40 novih raketa dugog dometa SCALP, kao i „stotine bombi" i novu seriju francuskih topova CEASAR.

Takođe je potvrdio da će u februaru otputovati u Ukrajinu kako bi potpisao bilateralni sporazum o bezbednosnoj saradnji sa Ukrajinom. To bi odgovaralo britansko-ukrajinskoj inicijativi dogovorenoj pre samo nekoliko dana.

Ove izjave bile su deo velike konferencije za štampu koju je Makron održao pred stotinama novinara kako bi Francuzima ulio osećaj sigurnosti „osećaj odakle dolazimo i kuda idemo", samo nekoliko dana nakon što je najavio novu vladu.

Disfunkcionalan svet

U svom govoru koji je trajao dva i po sata, postigao je izrazito konzervativan ton i čak je doslovno upotrebio slogan kampanje predsedničkog kandidata krajnje desnice Erica Zemura, „tako da Francuska ostane Francuska".

On je najavio niz mera za jačanje autoriteta u školama i dalju liberalizaciju politike tržišta rada.

„Postoji jasna linija delovanja: moramo da oslobodimo sve snage, zaštitimo Francuze i ujedinimo naciju", rekao je on, govoreći o „jačoj, suverenijoj EU".

Takođe je obećao da će se zalagati za „prikladnu upotrebu ekrana za našu decu", kako u školama tako i kod kuće.

Što se tiče međunarodnih poslova, Makron je pozvao EU da bude „treći stub stabilnosti" u „nefunkcionalnom svetu".

Mogući povratak republikanskog predsednika Donalda Trampa, koji se nazire na izborima u SAD, ruski rat i kinesko nepoštovanje trgovinskih pravila su znaci da EU treba da postane geopolitički aktivna.

„Dozvoliti Rusiji da pobedi u ratu znači prihvatiti da međunarodna pravila kako smo ih nekada definisali više ne važe", nastavio je on. Za susedne zemlje to bi bio „život koji više nije vredan življenja".

„Najveća opasnost u mojim očima je ruski agresorski rat protiv Ukrajine", rekao je Makron

Isto tako, samo geopolitička EU koja je „sposobna da se brani" može da se suprotstavi SAD čak i pod Trampovim predsedništvom, „a da ne zavisi od njih u pogledu svog suvereniteta", rekao je Makron.

"Prvi prioritet SAD su one same. Drugi je Kina." Krajnje je vreme da EU prihvati ovu novu realnost, rekao je Makron novinarima.

"Ne navikavajmo se na to"

Suverena i moćna Evropa, kaže Makron, takođe je odgovarajući odgovor na opšti porast evroskepticizma. Ankete pokazuju da će stranke krajnje desnice protiv EU ostvariti značajan uspeh na junskim izborima širom Evrope, uključujući Francusku.

„Nešto se dešava", jer desničarski pokreti utiču na ceo kontinent, „uključujući Nemačku, za šta smo mislili da je nemoguće".

Makron je nastavio: „Ne smemo da se naviknemo na to". Francuski Nacionalni skup, kao i desničarske partije u Evropi, svodi se prvenstveno na kolektivno osiromašenje".

Optužio je desnicu da „krade" krajnje levice u kreiranju ekonomske politike.

Požalio se na opštu nespremnost da se „činjenicama i stvarnim iskustvima" bori protiv ekstrema i kritikovao „slabljenje kolektivne debate" u EU.

„Hajde da delujemo, radimo stvari, prodrmamo i pokažimo da EU, koja okuplja demokrate, republikance i ekologe koji veruju u EU, može da preduzme akciju i promeni svakodnevni život ljudi.

(M.A./EURACTIV.rs)