Politika

ODOBRENA LIBERALIZACIJA VIZNOG REŽIMA ZA KOSOVO: Ministri EU doneli odluku nekoliko dana pre sastanka u Ohridu

Autor Tamara Milošević Grbić

Odluku o liberalizaciji viza za građane Kosova odobrilo je u četvrtak 27 ministara Evopske unije na Savetu unutrašnjih poslova u Briselu, koja bi trebalo da stupi na snagu najkasnije 1. januara 2024. godine.

epa10107071 (ILLUSTRATION) EU flags in the European district during the summer holiday in Brussels, Belgium, 05 August 2022. In August, the European institutions are closed for the summer holidays, keeping just a permanence with most of the European institutions workers going back to their countries. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: EPA-EFE/Oliver Hoslet

Kosovo je bila poslednja preostala zemlja u regionu kojoj je i dalje potrebna viza za ulazak u Evropsku uniju, što je izazvalo značajne glavobolje stanovnicima Kosova koji žele da rade, studiraju, putuju ili posećuju članove porodice.

Nakon godina prepreka i promenljivih zahteva, Komisija je predložila ukidanje viznog režima kako bi se obezbedilo da ceo region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom.

Odluka je odobrena u prvom čitanju bez rasprave, pošto su se stalni predstavnici svake zemlje članice prethodno dogovorili o tome na sastanku ambasadora.

Prema odluci, građani Kosova mogu da putuju bez viza kada Evropski sistem odobrenja i verifikacije putovanja (EITAS) bude u potpunosti operativan najkasnije do početka 2024. godine.

Švedska ministarka za migracije Marija Malmer Stenergard rekla je: „Kosovo je uložilo velike napore da poboljša svoju bezbednost i upravljanje migracijama i da svoju viznu politiku uskladi sa politikom EU. Nadamo se da će naša saradnja na ovim poljima i dalje biti plodonosna“.

Nova pravila će omogućiti vlasnicima kosovskih pasoša da putuju u EU bez vize 90 na svakih 180 dana. Pravilo će morati da usvoji Evropski parlament pre nego što bude potpisano i objavljeno u zvaničnom časopisu EU.

Kosovski premijer Aljbin Kurti napisao je na Tviteru da je njegova zemlja „korak bliže” i da je „zadovoljan današnjom jednoglasnom odlukom Saveta EU u korist bezviznog režima za naše građane. Dugo čekanje se bliži kraju. Radujemo se predstojećim završnim koracima Evropskog parlamenta."

Pet država, Španija, Malta, Rumunija, Grčka i Slovačka, koje nisu priznale suverenitet Kosova, glasale su za.

Albanski premijer Edi Rama pozdravio je tu vest na Fejsbuku.

Godinama nepravedno odlagani korak danas je preduzela EU, koja konačno skida sa sebe ljagu srama tretiranja Kosova kao da je zemlja van Evrope! Čestitam ne samo Kosovu već i Evropskoj uniji“, napisao je Rama.

U međuvremenu, sve oči su uprte u Beograd i Prištinu, pošto je izaslanik EU Miroslav Lajčak u poseti najpre Prištine, a zatim i Beograda, nekoliko dana uoči sastanka koji bi trebalo da se održi u Ohridu, u Severnoj Makedoniji.

Kurti i njegov srpski kolega Aleksandar Vučić sastali su se 27. februara u Briselu da razgovaraju o predlogu EU za okončanje višedecenijskih tenzija među susedima. Dok su se obe strane usmeno složile u pogledu namere da potpišu sporazum.

Lajčak će provesti dva dana u Prištini na, kako se očekuje, intenzivnim sastancima sa političkim ličnostima, uključujući i opoziciju, pripremajući se za sastanak u Ohridu 18. marta.

(EURACTIV.rs)