Politika

KAKVA JE SUDBINA BUDUĆE FRANCUSKE VLADE? Premijerka podnela ostavku, u igri nekoliko kandidata za naslednika

Promena premijera Francuske dolazi nakon godinu dana obeleženih politikom krizom u zemlji, zbog sporne reforme penzionog sistema i zakona o imigraciji

Izvor: Printscreen/Youtube/Sky News Australia

Francuska premijerka Elizabet Born podnela je ostavku, pošto predsednik Emanuel Makron želi da da novi podsticaj svom drugom mandatu, uoči izbora za Evropski parlament i održavanju Olimpijskih igara u Parizu ovog leta. Promena premijera dolazi nakon godinu dana obeleženih politikom krizom u zemlji, zbog sporne reforme penzionog sistema i zakona o imigraciji, a nakon saopštene odluke u javnosti su počele da kruže priče o njenim potencijalnim naslednicima.

Iako predsednik Makron nije odmah saopštio ko bi to mogao biti, pojavila se informacija da bi to moglo postati poznato u toku današnjeg dana.

Francuski Figaro piše da su se intenzivirali pregovori o formiranju nove vlade sa ministrom nacionalnog obrazovanja Gabrijelom Atalom na čelu, koji je, prema izvorima bliskim izvršnoj vlasti, favorit da bude imenovan na premijersko mesto.

Pre toga, Makron se odlazećoj premijerki zahvalio na svemu što je učinila do sada.

"Gospođo premijerko, draga Elizabet Born, Vaš rad u službi naše Nacije je svaki dan bio uzoran. Naš projekat ste realizovali hrabrošću, posvećenošću i odlučnošću žena države. Od sveg srca, hvala", napisao je Makron u tvitu.

Sudbina Elizabet Born bila je u neizvesnosti poslednjih dana, a mnogi zvaničnici bliski Makronu su naveli da očekuju ogroman preokret u vladi sa njenim odlaskom, navodi Figaro.

Šta je obeležilo mandat odlazeće premijerke?

Elizabet Born (62) bila je prva žena imenovana za premijerku otkako je Edit Kreson nakratko bila na toj funkciji tokom predsedništva lidera socijalista Fransoa Miterana početkom 1990-ih, pisali su francuski mediji kada je Born bila imenovana za premijerku u maju 2022.

Iako je imala tri ministarska mesta u prvom mandatu Emanuela Makrona, Born je za mnoge bila misterija kada je imenovana, jer je, primera radi, 45 odsto Francuza nije je prepoznalo u anketi u to vreme.

Izvor: Printscreen/Sky News Australia

Born opisuju kao blagu birokratkinju koja je služila brojnim ministrima Socijalističke partije pre nego što se pridružila Makronovoj vladi. Born je bila nakratko ministarka životne sredine 2019. godine, kada je pomogla promovisanju biciklizma.

Zatim je preuzela odgovornost za Ministarstvo rada i nadgledala pregovore sa sindikatima koji su rezultirali smanjenjem naknada za neke nezaposlene koji traže posao.

Tokom njenog ministrovanja, nezaposlenost je pala na najniži nivo u 15 godina, a nezaposlenost mladih na najniži nivo u 40 godina.

Njeno veliko znanje o funkcionisanju države, kako su pisali mediji, trebalo je da pomogne Makronu da prođe teške reforme. Ona je imala zadatak da se izbori sa sindikatima povodom najspornijeg izbornog obećanja: podizanja starosne granice za odlazak u penziju. Born je bila poznata i kao čelični pregovarač protiv sindikata tokom Makronovog prvog mandata.

Kao ministar saobraćaja 2017. godine, izdržala je višenedeljne štrajkove i demonstracije kako bi ukinula, kako su navodili, velikodušni sistem penzija i beneficija za SNCF železničke radnike. Za 20 meseci kao premijerka, Born je progurala ključne reforme o penzijama i imigraciji u oko 30 novih zakona.

(J.N./EURACTIV.rs)