Politika

SASTANAK SAVETA NATO-UKRAJINA SLEDEĆE NEDELJE: Ključna tema jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane

Autor Milena Antonijević

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sazvaće sastanak diplomata zemalja članica Alijanse i ukrajinskih zvaničnika 10. januara, nakon niza nedavnih masovnih ruskih vazdušnih napada na Ukrajinu

Izvor: EPA-EFE/TOMS KALNINS

NATO i ukrajinski zvaničnici će se sastati sledeće nedelje kako bi razgovarali o vazdušnoj kampanji Rusije protiv Ukrajine, koja je uključivala velike talase napada od početka godine, piše Vojs of Amerika (VOA).

Ukrajinski zvaničnici su se zalagali da ojačaju protivvazdušnu odbranu zemlje jer Rusija svakodnevno koristi raketne i bespilotne napade da gađa ukrajinske gradove.

Dve od najaktivnijih noći ruskih napada dogodile su se tokom protekle nedelje, uključujući desetine raketa i dronova usmerenih na prestonicu Kijev.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je 02. januara da će ključna tema za sastanak Saveta NATO-Ukrajina biti jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane i nazvao razgovore „važnim znakom evroatlantskog jedinstva pred eskalacijom ruskog terora".

Kuleba je tada pozvao saveznike da brzo pošalju PVO sisteme i municiju u Ukrajinu i da ukrajinskim snagama obezbede borbene bespilotne letelice i rakete dometa dužih od 300 kilometara.

Takođe je pozvao na odobrenje za korišćenje zaplenjene ruske imovine za pomoć Ukrajini i za izolaciju ruskih diplomata.

Ukrajina je 04. januara saopštila da je Rusija tokom noći nastavila vazdušne napade sa dva drona koje je ukrajinska protiv-vazdušna odbrana oborila u oblasti Hmeljnickog.

Ruski napad uključivao je i tri navođene rakete koje su gađale Harkov i Donjeck, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

(M.A./EURACTIV.rs)